Propalo vještačenje u Osijeku, sve smo dalje od istine o smrtima u splitskom Domu

Foto: Miranda Cikotic/Pixsell

OSJEČKI Medicinski fakultet odustao je od vještačenja uzroka ulaska i širenja virusa covida-19 u ožujku 2020. godine u Dom za stare i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu. Tada je zaražen veći broj štićenika, a preminulo ih je 18. Državno odvjetništvo odabralo je osječki fakultet vjerujući kako je dovoljno daleko da može biti neutralan i objektivan u procjenjivanju relevantnih činjenica, no sada, nakon više od godinu i pol, izvidi su vraćeni na početak, a vještačenjem će se baviti Medicinski fakultet u Splitu.

Općinsko državno odvjetništvo potvrdilo odustajanje osječkih vještaka

Da su osječki stručnjaci, popularnom hrvatskom terminologijom, za dom nespremni, potvrdilo nam je Općinsko državno odvjetništvo (ODO).

"Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je dana 23. srpnja 2021. primilo dopis od Medicinskog fakulteta u Osijeku iz sadržaja kojeg proizlazi kako unatoč svim nastojanjima Fakultet nije uspio oformiti stručni tim koji bi bio kompetentan adekvatno odgovoriti na zahtjeve iz našeg naloga, zbog čega nam je cjelokupni predmet vraćen.

Zbog navedene situacije vještačenje smo dana 30. srpnja 2021. povjerili Medicinskom fakultetu u Splitu, Povjerenstvu za sudbena mišljenja koje će oformiti stručni tim i izraditi predmetno vještvo u primjerenom roku. Čim zaprimimo rezultate vještačenja, bit će donesena državnoodvjetnička odluka o kojoj će javnost biti pravodobno izviještena", odgovoreno nam je s Općinskog državnog odvjetništva.

Nismo doznali koliko dugo je predmet bio u Osijeku ni koliko im je požurnica ODO uputio. Iz odvjetništva su nas samo informirali da Medicinskom fakultetu u Osijeku nisu platili ni lipe za vještačenje.

Osječki Medicinski fakultet nije odgovorio na naša pitanja.

Izvidi su se tada vratili na početak

Drugim riječima, izvidi Općinskog državnog odvjetništva u ovom su času otprilike tamo gdje su bili prije više od godine dana. Nigdje. Možda čak i dalje, jer su protokom vremena nestali brojni dokazi.

Slučaj Doma u Vukovarskoj otpočetka je vrlo intrigantan i nema nikakve dileme da se politika ozbiljno posvetila njegovu zataškavanju. Brojni su razlozi za to: sustav upravljanja domovima pati od klasične hrvatske konfuznosti i preklapanja nadležnosti, pa se sudaraju ministarstvo nadležno za socijalna pitanja, jer su domovi primarno socijalne ustanove, s Ministarstvom zdravstva, jer su korisnici često osobe narušena zdravlja, ali i županijama, jer one koriste domove za deponiranje svojih kadrova.

Tako se dogodilo da Domom u Vukovarskoj upravlja profesor povijesti i član HDZ-a Ivan Škaričić. Njemu je ravnateljska funkcija dodijeljena kao utješna nagrada nakon što je u Omišu izgubio na gradonačelničkim izborima. Na čelo Upravnog vijeća Doma postavljen je imotski vinar Ivan Glavota, član Hrvatske čiste stranke prava, dugogodišnjeg koalicijskog partnera HDZ-a.

No, bilo bi nepravedno krivicu ili veći dio krivice za virus i mrtve u domu svaljivati na ove neupitno nestručne ljude. Oni, istina, nisu podnijeli ostavke nakon što su zaraženi starci počeli umirati, ali u Hrvatskoj podnošenje ostavke ionako nije moralni čin, nego znak priznavanja krivice i izraz slabosti čega su, očito, obojica svjesni. Daleko veći problemi izviru iz riječi koje je u razgovoru za Index u travnju prošle godine izgovorila dugogodišnja glavna sestra Doma u Vukovarskoj Zdenka Đapić-Kolak.

Prvi intervju glavne sestre splitskog Doma: "Upravo sam saznala da sam pozitivna"

Ona je svjedočila kako osoblju Doma nije osigurana dovoljna količina zaštitnih sredstava, ali ni edukacija za borbu protiv covida-19. To je trebao učiniti županijski stožer civilne zaštite, a on je političko tijelo. Kako su političke stranke centri moći, jasno je da se nijedan istražitelj neće usmjeriti prema utvrđivanju odgovornosti HDZ-ove Županije za propuste u zaštiti Doma od virusa.

Sestra Đapić-Kolak citirala nam je mail koji je poslala Stožeru civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije osam dana prije nego što je virus ušao u Dom. U njemu je tražila zaštitne maske, odijela, naočale, kape i kaljače. Uz to, molila je i da štićenicima Doma bude osiguran drugi liječnik jer je raspoloživa liječnica radila i u karanteni na Duilovu. 

Županijski stožer tvrdio da nema sredstava. Našao ih je kad je virus ušao u dom

Evo kako je županijski Stožer civilne zaštite istoga dana odgovorio sestri Đapić-Kolak: "Nastavno na vaš upit, uslijed opće nestašice dezinfekcijskih sredstava, zaštitnih maski i odijela možemo vas izvijestiti da ni Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije ne raspolaže s traženim sredstvima. Kontaktirajte Ljekarne SDŽ za dezinfekcijska sredstva, a za maske nam navode brojeve na koje se možemo javiti."

Nekoliko dana kasnije, kad virus uđe u dom, stvorit će se i maske i dodatno osoblje.

U jednom od prvih kontakata s osobama povezanim s izvidima u splitskom Domu, Index je ekskluzivno doznao da su vrlo zadovoljne prikupljenim dokazima. Smatrale su kako imaju dovoljno materijala za otvaranje istrage. Vrlo brzo, optimizam je zamijenjen suzdržanošću, a odlučnost iznimnim oprezom. Na takav su rasplet utjecali ministri Vesna Bedeković i Vili Beroš.

Ona je vodila Ministarstvo za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku, a on je i tada i danas na čelu Ministarstva zdravstva. Oboje su požurili posvjedočiti kako je širenje opake bolesti Domom posljedica više sile, odnosno kako je lijepo rekao ministar, kriv je virus. Pritom su se pozvali na objedinjeni izvještaj dvaju ministarstava koji prvo bez valjanog razloga nisu htjeli objaviti, a kad su konačno, najviše na Indexovo inzistiranje, popustili, ispostavilo se da u tom dokumentu, zapravo, ne piše ništa.

Sad je jasno zašto su nam tako očajnički skrivali izvješće o splitskom domu smrti

Bedeković i Beroš predstavili objedinjeno izvješće u kojem nije pisalo ništa

Takozvano objedinjeno izvješće sadržavalo je manje podataka o ulasku i haranju virusa po Domu od iscrpnijeg novinskog teksta. Nisu htjeli otkriti ni tko ga je napisao. Stiješnjeno između jasne političke poruke da odgovornost treba tražiti u svijetu virusa i neupitne činjenice da su ljudi umirali, Općinsko državno odvjetništvo pribjeglo je najelegantnijoj taktici - potrazi za vještacima. A vještaci su, kako stoji u odgovoru ODO-a, odustali.

I sad je sve na početku, u rukama Medicinskog fakulteta u Splitu, ustanove koju su državni odvjetnici htjeli izbjeći kad su zatražili mišljenje od osječkih stručnjaka.

Kakav rasplet očekujete?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.