PROPAST ALGORITMA Vlasnik za Index tvrdi da su za sve krivi oni koji su željeli svoj novac

Foto: Borna Filić/Pixsell

UBRZO po objavi članka o propasti knjižarskog lanca Algoritam i želji ulagača izvan branše da preuzme knjižare i uz njih dovede međunarodni lanac kafića Starbucks, javio se Indexu i vlasnik Algoritma koji ranije nije odgovarao na pozive.

> Index objavljuje detalje o propasti najvećeg hrvatskog lanca knjižara

Prešutni dogovor o dugovima

“Problem je nastao kada je jedan od dobavljača pustio zadužnicu, iako smo svi imali prešutni dogovor da se to ne radi. Stvar je u tome da se zadužnicom uzima sav novac duga, iako je na računima i novac drugih dobavljača. Time su svi ostali dovedeni u probleme”, tvrdi Neven Antičević, vlasnik Algoritma. U osnovi njegov odgovor znači da su za propast krivi oni koji su željeli svoj novac.
Činjenica je, međutim, da dobavljači nisu plaćani na vrijeme.

“Kada je promet pao, trebalo je prvo podmiriti plaće i najmove jer bez toga nema knjižare. Dobavljače se onda plaćalo otežano i trebali su čekati da se vratimo na promet od prije nekoliko godina, i tada bi bilo novca za sve”, rekao je Antičević. Tvrdi i da je iznos od 40 milijuna kuna duga prenapuhan.

Sam sebi dužan koliko i drugima

Po njegovim riječima, Algoritam je izdavačima dužan 10 milijuna kuna, a samome sebi još toliko.
“Da sam nekoga htio prevariti, valjda bih sam sebi isplatio novac za knjige”, kaže Antičević. Tvrdi i da je kod drugih trgovaca još deset milijuna kuna njegovih neplaćenih knjiga.

Pregovore o preuzimanju knjižarskog lanca nije želio komentirati. Podsjećamo, zainteresirana je velika tvrtka izvan branše koja nudi zdravi novac, nekoliko izdavača koji predlažu da zajednički pod jednakim uvjetima i s jednakim pravima prošire lanac na regiju te izdavačka i trgovačka kuća Znanje koja već nekoliko godina blisko surađuje s Agrokorom kroz TISAKmediju i projekt “Knjiga dostupna svima”.

“Ne mogu komentirati pregovore koji su u tijeku. To bi bila opstrukcija. Cijela branša se konzultira kako bismo to sve riješili i našli pozitivno rješenje za sve vjerovnike. Razumljivo je da su svi u panici, a razumijem i da su mnogi bijesni”, završio je Antičević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.