Proslava državnog praznika bez državnog vrha: Kolinda i Orešković opet pljunuli na antifašizam

Foto: Facebook

DANAŠNJI Dan anfifašističke borbe obilježava se u Spomen parku Brezovica kraj Siska gdje je osnovan prvi partizanski pokret, no tamo nema državnog vrha.

Premijer tehničke Vlade Tihomir Orešković kao svoju izaslanicu poslao je ministricu uprave Dubravku Jurlinu Alibegović, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na svečanost je poslala - Milana Bandića.

Kolinda i Orešković natječu se u relativizaciji antifašizma

Ni činjenica da je Dan antifašističke borbe državni praznik od 1991. godine, odnosno otkako je hrvatske države, državnom vrhu nije dovoljna pa na dan kad se slavi antifašizam, što na sličan način obilježava gotovo cijela Europa, šalje treći ili četvrti ešalon dužnosnika, obezvrjeđujući tako, osim same proslave, antifašizam kao europsku vrijednost.

A to ovoj vladajućoj garnituri nije put da pljuje po antifašizmu. 

Podsjetimo, Kolinda otkako je došla na funkciju predsjednice relativizira antifašizam izjednačavajući fašizam s komunizmom i izbjegavajući osuditi neoustaštvo u Hrvatskoj. Kolinda na utakmicama Hrvatske reprezentacije ne čuje povike "Za dom spremni". Kolinda se, u konačnici, fotografira i druži s neonacistom Velimirom Bujancem koji je pravomoćno osuđen za plaćanje usluga prostitutka kokainom.

Ni premijer u odlasku Tihomir Orešković čijoj je Vladi prije tjedan dana izglasano nepovjerenje, nije pokazao ni temeljno nerazumijevanje značenja pojma antifašizam u hrvatskoj i europskoj povijesti. Naime, dok mu se raspadala Vlada, Orešković je u stranim medijima napadao pozdrav "Smrt fašizmu, sloboda narodu" koji je nazvao pozdravom komunističkih partizana. Rekao je i da "nažalost neki Hrvati žive u prošlosti i ne mogu krenuti naprijed". U Oreškovićevoj Vladi sjedio je i Zlatko Hasanbegović koji je antifašizam nazvao floskulom.

Inače, Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.