Prošlo je godinu dana od smrti Vladimira Matijanića. Još uvijek nitko nije odgovarao

Foto: Index, Milan Sabic/PIXSEL

Danas je točno godinu dana od smrti Indexovog novinara Vladimira Matijanića. Nitko do sada, u ovih 365 dana, nije odgovarao za njegovu smrt iako je činjenica da je Matijanić umro nakon što je danima tražio pomoć splitskih liječnika, a Hitna pomoć ga je odbila odvesti u bolnicu.

>>UZNEMIRUJUĆE Objavljujemo audiosnimke Matijanićevih poziva Hitnoj i bolnici

>>"Deset puta smo zvali i molili da Vladu prime u bolnicu. Nisu htjeli"

Vladimir Matijanić umro je u petak, 5. kolovoza. Matijanić je imao Sjogrenov sindrom (autoimunu bolest veziva) i intersticijsku bolest pluća te se sumnjalo na još dvije autoimune bolesti. Obolio je i od covida.

U četiri dana ne samo da nije hospitaliziran nego nije dobio ni adekvatan zdravstveni pregled

Činjenica je da je Matijanić od utorka do petka tog kobnog tjedna tražio pomoć splitskih liječnika. U ta četiri dana ne samo da nije bio hospitaliziran nego nije dobio ni adekvatan zdravstveni pregled. Primljen je na Hitnom prijemu splitske Infektologije 2. kolovoza, kamo je došao sa simptomima covida, no otpušten je kući.

 

Dva dana kasnije, 4. i 5. kolovoza, na dan smrti, više je puta zvao splitsku Infektologiju i medicinskim djelatnicima izgovorio sve dijagnoze koje ima te im rekao da nema snage napraviti ni nekoliko koraka. "Javite se za pet dana ako ne bude bolje" i "pišajte u lonac pored kreveta", savjeti su koje je, među ostalima, dobio od splitskih medicinskih djelatnika.

Matijanić je 5. kolovoza ekipu Hitne pomoći koja je došla u njegov dom na intervenciju tražio da ga hospitalizira, no ostavili su ga kod kuće. Objasnili su mu da ima "normalne simptome covida". Isti tim Hitne pomoći došao je sat i pol kasnije te ga je neuspješno reanimirao i na kraju proglasio smrt.

Čeka se odluka DORH-a

Očekuje se odluka Općinskog državnog odvjetništva u Splitu, u postupku koji se vodi protiv nepoznatih počinitelja, a zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela nesavjesnog liječenja Vladimira Matijanića.

>>Tužiteljstvo nakon gotovo 10 mjeseci skupilo sve dokaze u slučaju Matijanić

Naime, ovo Državno odvjetništvo je nakon gotovo deset mjeseci u lipnju prikupilo sav dokazni materijal.

"Trenutno je u tijeku razmatranje dokazne građe prikupljene u dosadašnjem tijeku postupka te donošenje meritorne državnoodvjetničke odluke", stoji u službenom odgovoru koji smo dobili još u lipnju od Općinskog državnog odvjetništva u Splitu.

Dokazni materijal prikupljen je zaključno s mišljenjem Zavoda za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Ipak, naglasimo kako je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu još u studenom prošle godine imalo gotovo sve dokaze u slučaju Matijanić.

Do tada su imali inspekcijski nalaz Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Kliničkog bolničkog centra Split, izvješće Hrvatske komore medicinskih sestara, kao i Hrvatske liječničke komore te cjelokupnu potrebnu medicinsku dokumentaciju.

Od tog istog fakulteta u studenom je zatraženo novo multidisciplinarno medicinsko vještačenje. Ta vještačenja bila su gotova u veljači ove godine, no tada je krenula i administrativna zavrzlama između Odvjetništva u Splitu i Medicinskog fakulteta u Zagrebu koja je nedavno i okončana.

Odvjetništvo za sada nije preciziralo u kojem roku bi se mogla donijeti odluka o tome hoće ili neće pokrenuti proces protiv odgovornih za smrt novinara. Index ih je pitao u kojoj fazi je trenutno ovaj slučaj, ali nismo dobili odgovor.

Ministarstvo zdravstva: Matijanić je bio nemaran pacijent 

Index se obratio i Ministarstvu zdravstva HDZ-ovog Vilija Beroša. No prije nego što se dotaknemo njihovog odgovora, važno je naglasiti da je zdravstvena inspekcija još u kolovozu prošle godine utvrdila niz nepravilnosti u slučaju Matijanić.

Inspekcija je utvrdila da pregled pacijenta Vladimira Matijanića na Hitnom infektološkom prijemu KBC-a Split 2. kolovoza 2022. godine nije učinjen u potpunosti u skladu s pravilnikom, medicinska dokumentacija sačinjena tijekom ili nakon druge intervencije tima T1 Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije bila je nepotpuna te, na kraju, obdukcija pokojnog Vladimira Matijanića provedena je uz proceduralne nepravilnosti. 

No posebno povjerenstvo Ministarstva zdravstva, koje je oformio Vili Beroš postupajući po tom inspekcijskom nalazu, zaključilo je kako nije bilo većih nepravilnosti. Odnosno, Povjerenstvo je zaključilo da te nepravilnosti nisu značajni propusti u liječenju pokojnog Matijanića.

>>Beroševo povjerenstvo o Matijaniću: Trebao je biti pregledan, sam si je kriv što nije

Utvrdili su da je zdravstveni sustav u slučaju Matijanić funkcionirao. Naime, oni tvrde da je Matijanića trebalo pregledati, ali nitko iz zdravstvenog sustava nije kriv što nije pregledan kako treba. Sve je bilo po propisima i nije bilo većih stručnih pogrešaka, zaključilo je povjerenstvo početkom rujna. 

Povjerenstvo nije uzimalo izjave svjedoka, nije se bavilo telefonskim razgovorima koji su već bili dostupni široj javnosti preko medija ni dijelom medicinske dokumentacije koja je također morala biti uzeta u obzir, kao ni nedostatkom lijeka. S druge su strane, potpuno pogrešno, zaključili da je Matijanić bio "nemaran pacijent". 

 

Članovi tog povjerenstva su se očitovali na posebnoj konferenciji za novinare te su gotovo svi njegovi članovi slijegali ramenima na upit kako je moguće da Matijanić nije hospitaliziran i adekvatno pregledan.

Članovi stručnog povjerenstva koji su donijeli ovaj zaključak su izvanredni profesor, specijalist infektologije Ivan Puljiz, specijalistica hitne medicine Senka Kajčić, izvanredni profesor i specijalist interne medicine i uže specijalnosti kardiologije  Edvard Galić, izvanredni profesor i specijalist obiteljske medicine Venija Cerovečki Nekić, docent doktor i specijalist interne medicine i uže specijalnosti reumatologije Miroslav Mayer i specijalist sudske medicine Davor Mayer.

Dvosatna konferencija za novinare imala je za cilj uvjeriti javnost da nam je zdravstvo sasvim u redu, a pacijent je sam kriv jer je umro. 

"Poduzeli smo sve zakonski propisane radnje"

Uglavnom, pitali smo Ministarstvo smatraju li da su dani odgovori na sva ključna pitanja, ali i s obzirom na to da je Ministarstvo zdravstva uzimalo u obzir samo iskaze liječnika, bez ostalih svjedoka, smatraju li da su napravili bitan propust koji je utjecao na konačnu odluku da je zdravstveni sustav u slučaju Matijanića u potpunosti funkcionirao.

"Svakom pojedinom neželjenom događaju u zdravstvenom sustavu Samostalni sektor za inspekcije u zdravstvu pristupa u skladu sa svim zakonskim propisima i pravilima. Tako i u zdravstveno-inspekcijskom nadzoru vezanom za Vašeg preminulog kolegu Vladimira Matijanića, Samostalni sektor za inspekcije u zdravstvu poduzeo je sve zakonski propisane radnje kako bi se prikupile sve relevantne informacije o tijeku liječenja i postupanja s pacijentom na temelju kojih je stručnu ocjenu za to dalo Stručno povjerenstvo te je zaključak s nepravilnostima kao i svu dokumentaciju uputilo na nadležna tijela i institucije", stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva.

"Svi koji su sudjelovali u pružanju skrbi Matijaniću dali su izjavu"

"Konkretno, u pružanju zdravstvene skrbi gospodinu Matijaniću, obavljen je zdravstveno – inspekcijski nadzor Hitnog infektološkog prijema KBC-a Split, ordinacije obiteljske medicine pri Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, privatne specijalističke ordinacije interne medicine, reumatologije i kliničke imunologije te Hitne medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

Svi djelatnici navedenih ustanova, koji su sudjelovali u pružanju zdravstvene skrbi pacijentu Matijaniću, dali su svoju izjavu koju su vlastoručno i potpisali što čini sastavni dio zapisnika zdravstveno – inspekcijskog nadzora kojim se utvrđuju sve potrebne i relevantne činjenice.

Slijedom toga, zdravstveno-inspekcijskim nadzorom izuzeta je i medicinska dokumentacija koja sadrži sve poduzete mjere liječenja te je Stručno povjerenstvo, sastavljeno od šest uglednih stručnjaka iz područja medicine relevantnih za konkretan slučaj, na osnovu kompletne medicinske dokumentacije, uključujući i izjave liječnika, donijelo zaključak.

Niti jedan član Stručnog povjerenstva nije doveo u pitanje iskaz liječnika koji su zbrinjavali pacijenta Matijanića te svako dodatno provjeravanje bi prelazilo ovlasti zdravstvene inspekcije propisane Zakonom o zdravstvenoj zaštiti", stoji u njihovom odgovoru.

Naveli su kako je Stručno povjerenstvo zdravstvene inspekcije, sukladno proceduri, zaključak uputilo nadležnim i mjerodavnim institucijama – Povjerenstvu za stručna pitanja i stručni nadzor i Povjerenstvu za medicinsku etiku i deontologiju u sklopu Hrvatske liječničke komore, Komori medicinskih sestara i tehničara te Županijskom državnom odvjetništvu.

"Većina njih se očitovala i javno oglasila u okvirima svojih nadležnosti i obveza o stručnoj i etičkoj strani slučaja pokojnog Matijanića te se još očekuje zaključak Županijskog državnog odvjetništva koji, s obzirom na propisanu nadležnost, ima široku mogućnost provjeravati činjenice koje su utvrđene u postupku zdravstveno-inspekcijskog nadzora", navodi se u odgovoru.

Pravobraniteljica je navela devet grešaka Ministarstva

Inače, prije nešto više od mjesec dana pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter navela je devet ključnih grešaka Ministarstva zdravstva u postupku ispitivanja okolnosti smrti Vladimira Matijanića.

>>Pravobraniteljica utvrdila 9 ključnih grešaka Ministarstva oko Matijanićeve smrti

Ona je navela kako navodi liječnika nisu dodatno provjeravani, ali i da nisu uključeni svi izvori informacija vezano za slučaj Matijanić. Istaknula je i da nisu detaljnije istraženi razlozi navedenog neuzimanja terapije i necijepljenja te kako je izostala informacija o ulozi zdravstvenog sustava u neprovođenju svih pregleda.

"Ostalo je nejasno je li antivirusni lijek bio dostupan, odnosno pitanje je kako bi uopće Matijanić bio bolnički liječen antivirusnim lijekom s obzirom na to da on, prema očitovanju KBC-a Split, u tom razdoblju nije bio dostupan", stoji u očitovanju pučke pravobraniteljice u kojem se dodaje da je, suprotno stavu KBC-a Split, Ministarstvo zdravstva navodilo kako je toga dana na raspolaganju bio lijek Ronapreve u količinama dostatnim za liječenje 820 pacijenata.

Ministarstvo o dostupnosti lijeka: Dovoditi to u vezu sa smrti Matijanića unosi zabunu u javnost

Pitali smo Ministarstvo zdravstva smatraju li da javnosti nisu dali sve odgovore vezano za dostupnost lijeka, posebno ako znamo da Matijanić nije primio antivirusnu terapiju.

"Potrebno je također razjasniti poveznicu lijeka Veklury, poznatijeg pod nazivom remdesivir, te Ronapreve, koji je njegova inačica. Oba lijeka primjenjuju se isključivo kod hospitaliziranih pacijenata, a gospodin Matijanić nije bio tada hospitaliziran u KBC-u Split.

Od važnosti je naglasiti i činjenicu da je u to vrijeme u hrvatskim bolnicama bilo dostupno 483 doze lijeka remdesivir i 236 doza Ronapreve te bi, da je zatrebalo za liječenje navedenog pacijenta, bio i njemu dostupan putem međubolničke razmjene lijekova. Dovođenje stanja lijeka u KBC-u Split u tom trenutku u vezu sa smrti gospodina Matijanića unosi nepotrebnu zabunu u javnost i navodi na pogrešne zaključke", odgovorili su nam iz Ministarstva.

Pitali smo ih i smatraju li opravdanim zahtjev da se proširi nadzor u slučaju Matijanića, tako da se u obzir uzmu i drugi izvori saznanja kao što su izjave partnerice Matijanića, zatim da se detaljno istraže sve okolnosti koje su bile čimbenici tragičnog ishoda i da se tek nakon toga donese stručno mišljenje.

Zanimalo nas je i jesu li pravobraniteljici uputili službeni odgovor nakon što je njen ured dovršio ispitni postupak.

"Vezano za odgovor pučkoj pravobraniteljici, poslali smo upit Samostalnom sektoru za inspekcije koji nas je povratno izvijestio da će odgovoriti u zakonskom roku kao i na svaki prethodni dopis", odgovorili su nam.

Komora medicinskih sestara sve prebacila svom Povjerenstvu

Što se tiče ostalih očitovanja, Hrvatska komora medicinskih sestara zaključila je da je medicinska djelatnica s Infektološkog odjela Kliničke bolnice Split, koja je kolegi Vladimiru Matijaniću samo nekoliko sati prije smrti rekla da piša u lonac pored kreveta, postupala u skladu s etikom.

Komora nije raspravljala o samom slučaju Matijanić jer je zaključila da ima premalo dokumentacije te je sve prebacila svom Povjerenstvu za etička pitanja.

"Povjerenstvo je zaključilo kako je medicinska sestra zaprimila poziv pacijenta, prikupila informacije o njegovom zdravstvenom stanju, obavijestila ga o mogućnosti osobnog dolaska na odjel, a u slučaju nemogućnosti za isto, obavijestila ga o nužnosti pozivanja Hitne medicinske službe", stoji u odgovoru koji smo dobili od HKMS-a.

Komora liječnika: Bez stručnih propusta, ali... 

Očitovala se i Hrvatska liječnička komora. Zaključila je da su u postupanju liječnika uključenih u liječenje Vladimira Matijanića poštovane temeljne odredbe liječničke djelatnosti, pacijent je imao dostupnu zdravstvenu skrb na razini primarne, specijalističko-konzilijarne i tercijarne zdravstvene zaštite te nisu učinjeni stručni propusti liječnika koji se mogu povezati s nepovoljnim tijekom bolesti covid-19.

Isto tako, Komora je zaključila da Matijanić nije imao antivirusno liječenje sukladno smjernicama Ministarstva zdravstva, što je izravno pobilo izjave resornog ministra Vilija Beroša, koji je više puta tvrdio da lijeka ima dovoljno.

I dok institucije generalno šute, jer svi ovi odgovori ustvari u vidu imaju intenciju da se slučaj što prije zaboravi, postoje pojedinci koji o svemu govore puno otvorenije.

Profesor s Medicinskog fakulteta: Reći da nije bilo propusta je sramotno

Farmakolog prof. dr. sc. Vladimir Trkulja, dr. med. s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, smatra da je neprihvatljivo da su ključna tijela u hrvatskom zdravstvenom sustavu procijenila da nije bilo propusta u liječenju Vladimira Matijanića.

>>Profesor s medicine: Sramotno je reći da u liječenju Matijanića nije bilo propusta

"Reći da "nema propusta" (i implicirati da je to sasvim normalno) u situaciji u kojoj druga najveća zdravstvena institucija u RH, koja je tijekom pandemije zbrinula ogroman broj oboljelih, kojoj gravitira ogroman broj (većinom necijepljenih) stanovnika i koja se nalazi u središtu vrhunca turističke sezone, nema niti jednu dozu remdesivira ili paxlovida - sramotno je.

Ukratko, u slučaju g. Matijanića postojao je čitav niz propusta. Nisam pravni stručnjak, no čini mi se kako niti jedan od njih možda i nije moguće nedvojbeno klasificirati kao „nesavjesno liječenje“. Ali da je svaki od njih „miljama daleko“ od načela pružanja najbolje moguće skrbi u predmetnom trenutku više je nego izvjesno", rekao je on za Index.

"Tko je ubio Vladimira Matijanića?! Zna se!?"

Podsjetimo i da je Matijanić u svibnju dobio priznanje Hrvatskog novinarskog društva za životno djelo.

"Moj sin je žrtva zdravstvenog sustava i nebrige nekih zdravstvenih djelatnika prema čovjeku koji je bio nemoćan i ničim ih nije htio posebno uznemiravati, duboko do kraja vjerujući u odgovornost, stručnost i ljubav prema ljudima", stajalo je u pismu majke Vladimira Matijanića, Dunje, koje je pročitano na ceremoniji dodjele nagrada.

Nedavno su na više lokacija u Splitu oblijepljeni papiri na kojima piše: "300 dana bez odgovora. Tko je ubio Vladimira Matijanića?! Zna se!?"

I Hrvatsko novinarsko društvo, zgroženo istupima ministra zdravstva Vilija Beroša na presici o Matijanićevoj smrti, zatražilo je njegovu smjenu. Ocijenili su da je ponašanje ministra skandalozno, sramotno i nedopustivo. Beroš i šef HDZ-a Andrej Plenković sve su to nazvali - politikantstvom.

Pokrenuli su i peticiju kojom se tražilo da novo, nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u radu medicinskih djelatnika i njihovih nadređenih u slučaju smrti Vladimira Matijanića. 

"Vladina smrt je na duši čovjeka kojeg odnedavno zovemo AP"

"Hrvatsko novinarsko društvo neće odustati od traženja istine o smrti Vladimira Matijanića te kažnjavanja odgovornih. Tragedija koja se dogodila našem kolegi i prijatelju više se nikad ne smije dogoditi nijednom građaninu Republike Hrvatske. Ponavljamo, ministar Beroš je od prvog dana zataškavao slučaj i odbijao odgovoriti na dopise koje smo mu slali u ime HND-a, valjda računajući da će vrijeme učiniti svoje i da će slučaj pasti u zaborav", naglasio je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Podsjetimo i da se u Zagrebu održao prosvjed pod nazivom "Oprostite što smetam, ne mogu disati", točno šest mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića.

Šef HND-a Hrvoje Zovko i Matijanićeva životna partnerica Andrea Topić predali su vladi RH zahtjeve iz peticije koju je potpisalo gotovo pet tisuća ljudi. Traže novu, neovisnu istragu Matijanićeve smrti i ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša.

"AP i bešćutni VB, od ove teme nikada nećemo odustati. To je taj bahati sustav. Dobili smo pouzdanu informaciju da neki liječnici nisu mogli doći jer su dobili inspekciju. Može ministar govoriti da je ovo što mi govorimo zlonamjerno, ali dokle god je živ, neće pobjeći od odgovornosti. AP, ovo je tema!" rekao je Zovko prije nego što je otišao u vladu predati zahtjeve.

Govor je održala i Gabrijela Radanović, Vladina prijateljica i novinarka.

 

"Ministre Beroš, kada ste se usudili gnjusnim lažima komentirati smrt Matijanića, spomenuli ste nadstandard. Jeste li pod tim mislili na oživljavanje koje je trajalo preko sat vremena? Debelo preko sat vremena? Je li to nadstandard? Toliko smo dugo na stubištu ispred stana slušali zvuk upuhivanja zraka u njegova pluća, zvuk koji nikad nećemo zaboraviti", rekla je.

"Proglasili ste ga nemarnim, Vladu, koji je odbijao u očaju povlačiti veze", dodala je. "Vladina smrt je na duši čovjeka kojeg odnedavno zovemo AP", poručila je još.

 

Govor je održao i Indexov novinar Ilko Ćimić. "Zdravstveni sustav u Hrvatskoj ne funkcionira", rekao je on između ostalog.

Uglavnom, godinu dana nakon tragičnog događaja nitko za Matijanićevu smrt nije odgovarao. I dalje nemamo odgovor na pitanje kako Matijaniću, čovjeku s toliko ozbiljnih podliježućih bolesti, koje su ga činile posebno rizičnim za težak oblik covida, nije pošlo za rukom da u četiri dana bude temeljito i adekvatno pregledan. 

HND će danas u Splitu održati konferenciju za medije.

HND NE ZABORAVLJA TRAGIČNU SMRT VLADIMIRA MATIJANIĆA. Pamtimo i nikada nećemo odustati od traženja istine u ovom slučaju. Vidimo se danas u 10 sati na adresi Trg Gaje Bulata 5 u Splitu .

Objavljuje Hrvatsko novinarsko društvoPetak, 4. kolovoza 2023.