Prosvjed na Prokurativama: U 100 dana Milanovićeve Vlade 1.500 radnika ostalo bez posla!

HUS sutra na splitskim Prokurativama organizira veliki prosvjedni skup. Predsjednik Ozren Matijašević pozvao je Splićane da se odazovu u što većem broju te tako izraze podršku za 1.500 radnika, koji su u prvih 100 dana Milanovićeve Vlade ostali bez posla!

Loš odnos prema gospodarskom sektoru

"Prosvjedovat ćemo zbog toga što se nastavlja vrlo loš odnos prema gospodarskom sektoru. Splitsko-dalmatinska županija nalazi se na neslavnom prvom mjestu sa čak 13 posto ukupnog broja nezaposlenih. I plaća je u splitskoj županiji 13 posto ispod državnog prosjeka. Za vrijeme 100 i nešto dana nove Vlade donesene su odluke koje su potjerale u stečaj Adriachem, Trimot, Dalmacijavino, Jadrankamen. Sve poduzeća iz realnog sektora. Tisuću i pol ljudi je ostalo bez posla!", kazao nam je Matijašević.

Vlade pogoduju uvoznim lobijima, a guše domaću proizvodnju?!

"Cilj nam je da se kaže dosta dugogodišnjoj politici koja pogoduje uvoznim lobijima, nauštrb gašenja domaće proizvodnje", podsjetio je Matijašević na problem. S tim problemom se godinama, recimo, mučila splitska Željezara. Umjesto da HAC i ostali potiču domaću proizvodnju, iz Željezare za puste izgrađene kilometre autoceste nisu naručili ni kune gotovog proizvoda, već su prednost dali uvozu iz Ukrajine. Žalosti što je s takvom praksom baš započela Vlada pokojnog Ivice Račana.

Dok Milanović dogura do 200 dana mandata, još 1.500 Splićana ostat će bez posla?

Bit će zanimljivo vidjeti koliko su Splićani senzibilizirani za probleme radništva. Dosad je bilo organizirano nekoliko prosvjednih skupova, no djelovalo je kao da ta problematika nikog živog u Splitu ne interesira. Ili je ljude pogodila apatija, ili ih jednostavno nije briga.

A situacija nikad nije bila gora jer su pred gašenjem i posljednji preostali veliki kolektivi. Ne zna se još što će biti s Konstruktorom, koji već dobrih godinu dana ispunjava sve uvjete za pokretanje stečaja. Sindikalisti još čekaju da im Vlada objasni odluke vezane za brodogradilišta. Dosad im nitko, naime, nije uspio pojasniti zašto DIV valja, a Končar ne valja. U svakom slučaju, i u Brodosplitu se očekuju veliki rezovi, prekobrojna bi mogla postati trećina od 3.500 zaposlenih. Dok Milanović dogura do prvih 200 dana svog mandata, moglo bi se lako dogoditi da broj onih koji su u njegovom mandatu ostali bez posla, naraste za još 1.500 ljudi...

U Hrvatskoj gotovo 340 tisuća nezaposlenih

U ožujku je u Hrvatskoj, prema zadnjim podacima iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, bilo čak 339.882. Broj nezaposlenih je s obzirom na veljaču smanjen za 0,9 posto. S obzirom na ožujak prošle godine, radi se o porastu za ravno 3 posto.

U ukupnome broju nezaposlenih žene čine 53,1 posto (180.429 osoba), a muškarci 46,9 posto (159.453 osobe). Najveća nezaposlenost je među mladim osobama; u dobnoj skupini od 15 do 24 ima 18,9 posto nezaposlenih, a u dobnoj skupini od 25 do 34 godine nezaposlenost iznosi čak 25,7 posto.

Najviše nezaposlenih u Splitsko-dalmatinskoj

Najviše nezaposlenih ima upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je bez posla 46.360 osoba. To je čak 13,6 posto od ukupnog broja nezaposlenih u Hrvatskoj. U Gradu Zagrebu ima 41.869 nezaposlenih, a u Osječko-baranjskoj županiji 35.700 nezaposlenih.

Nezaposlenost je uvjerljivo najmanja u Ličko-senjskoj županiji, gdje je bez posla 3462 osobe. U samom dnu po stopi nezaposlenosti su još Požeško slavonska (6726 nezaposlenih osoba) i Međimurska županija (7771 nezaposlenih osoba).

Očekuje se da će do svibnja na burzi rada biti oko 350.000 ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.