Prosvjedi protiv banaka, odbijanje plaćanja kredita, dugovi. Što se to događa u Kini?

Foto: Profimedia, EPA

DOK se na Zapadu mediji primarno bave ratom u Ukrajini, inflacijom, nedostatkom energenata i mogućom recesijom, Kina se suočava s nekretninsko-financijskom krizom koja bi ako se proširi mogla imati dalekosežan negativni utjecaj na cijeli svijet.

Još od rujna prošle godine je jasno da se na nekretninskom tržištu u Kini pojavljuju zabrinjavajući trendovi. Do sada ih Kina još nije riješila, dapače samo su se proširili cijelim nekretninskim sektorom. Zbog toga što su nekretnine glavni oblik investicije većine građana u Kini, i do 30 posto BDP-a Kine ovisi izravno ili neizravno o nekretninama, problemi su se proširili na financijski sektor.

Velike nekretninske kompanije u Kini - Evergrande, Sunac, Kaisa, Fantasia i Shimao - imaju velikih problema s likvidnošću i ne uspijevaju plaćati svoje dugove. Ubrzo su se problemi proširili na bankarski sektor, a od travnja ove godine su četiri ruralne banke u regiji Henan zaustavile sve isplate, zamrzavajući milijune dolara štediša.

To ne bi bilo zabrinjavajuće, jer su se slične stvari događale i prijašnjih godina u Kini, ali ako se tome pribroje problemi u nekretninskom sektoru i masovno odbijanje stanovništva da plaća rate hipotekarnih kredita, situacija je dovoljno ozbiljna da se uključila i središnja vlast.

Prosvjedi protiv banaka nasilno ugušeni

To je dovelo do prosvjeda koje je lokalna policija nasilno ugušila. Na prosvjedima je sudjelovalo tisuće građana koji su ostali bez ušteđevine, a na snimkama se vidi da su ih sigurnosne snage fizički udaljile s prosvjeda ispred zgrade podružnice Narodne banke Kine u gradu Zhengzhou, glavnom gradu regije Henan.

Održano je nekoliko manjih prosvjeda u zadnjih par mjeseci, ali bez uspjeha. Isprva su se banke koje su zaustavile sve isplate svojim klijentima; Yuzhou Xinminsheng Village Bank, Shangcai Huimin County Bank, Zhecheng Huanghuai Community Bank i New Oriental Country Bank of Kaifeng opravdavale tehničkim problemima, ali se ispostavilo da se radi o složenoj prevari koja je uključivala privatnu financijsku grupu koja je lažirala podatke dogovarajući se s bankovnim osobljem i nezakonito izvlačeći sredstva.

Kineski bankarski regulator je optužio jednog od glavnih dioničara četiriju banaka za nezakonito privlačenje novca od štediša. "Henan New Fortune Group, dioničar četiriju seoskih banaka, nezakonito je apsorbirao  sredstva građana putem unutarnjih i vanjskih tajnih dogovora, korištenjem platformi trećih strana i posrednika u fondovima", izjavila je Kineska regulatorna komisija za bankarstvo i osiguranje državnog novinskoj agenciji Xinhua News Agency u svibnju.

Osim četiri banke u regiji Henan, isplate je blokirala i jedna banka u susjednoj pokrajini Anhui. Očekivalo se da će lokalne vlasti u obje pokrajine umjesto banaka isplatiti štednju malim štedišama, maksimalno pola milijuna juana (75 tisuća dolara), ali svi koji su držali više novca će ostati bez svega iznad toga maksimuma, a moguće i da neće dobiti ništa ako regulator utvrdi nepravilnosti. .

Prema zadnjim informacijama, ipak će biti isplaćeni samo oni sa štednjom do 100.000 juana (14.787 dolara),  prenosi Reuters pozivajući se na zajedničku izjavu ogranka Kineske regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje (CBIRC) i pokrajinskih financijskih ureda.

Problemi u nekretninskom sektoru, ne vraćaju se dugovi

Agencija za kreditni rejting Fitch je još 7. rujna 2021. smanjila kreditni rejting Evergrande Group, kineskoj nekretninskoj megakompaniji, s CCC+ na CC, signaliziravši da kompanija vjerojatno neće moći u cijelosti podmiriti svoje financijske obaveze. Stalno ga je smanjivao, da bi ga od lipnja ove godine prestao objavljivati

U tom trenutku su ukupni dugovi Evergrande iznosili 88.8 milijardi dolara. Iz Fitcha su upozoravali da bi mnogi sektori mogli biti izloženi povećanom kreditnom riziku, iako bi ukupni utjecaj na bankarski sektor trebalo biti moguće držati pod kontrolom.

>> Jedna od najvećih kineskih nekretninskih firmi na rubu bankrota. To bi moglo izazvati krizu 

Toliko je situacija bila ozbiljna da je supruga prvog čovjeka Evergrande Group, Ding Youmei, uplatila tri milijuna dolara s vlastitog računa da bi podmirila dio duga kompanije prema investitorima. Ipak, to je bila više simbolična gesta.

Dio plana za izlazak kompanije iz krize je bila planirana prodaja podružnice konkurentskoj kompaniji, drugom nekretninskom divu, Hopson Development Holdings, za 2.6 milijardi dolara. No do dogovora nije došlo.

Dug Evergrandea narastao na 300 milijardi dolara

Ipak je u zadnji trenutak prije formalnog bankrota prikupljeno 145 milijuna dolara za plaćanje duga po obveznici. Da bi se to ostvarilo, Evergrande je prodao svoj udio u medijskoj kompaniji HengTen Networks.  Tjedan prije toga je prodao i kompaniju Protean iz Ujedinjenog Kraljevstva, koja se bavi proizvodnjom električnih motora.

Krajem prošle godine je kompanije pokušavala rasprodati sve što može da bi plaćala dugove, ali je u prosincu ipak službeno bankrotirala. Točnije, agencija za kreditni rejting Fitch je snizila ocjenu Evergrandea i njegovih podružnica na "ograničeno neizvršenje obaveza", što znači da tvrtka nije ispunila svoje financijske obveze. Fitch je rekao da smanjenje ocjene odražava nesposobnost tvrtki da plate kamate dospjele obveznice denominirane u dolarima.

Do tada je ukupni dug Evergrandea narastao na 300 milijardi dolara. Potpuni bankrot i prekid poslovanja je ipak izbjegnut dogovorom s vjerovnicima, uspostavljanjem odbora za upravljanje rizicima u koji su bile uključene i kineske vlasti. Cijena dionica je od početka do kraja 2021. pala za 89 posto, a u prvim danima 2022. je potpuno obustavljeno trgovanje na burzi u Hong Kongu.

Problemi s likvidnošću i servisiranjem dugova se šire

Prije Evergrandea, u listopadu 2021. kineska nekretninska kompanija Fantasia nije vratila dug od 206 milijuna dolara, kao ni Modern Land u listopadu dug na obveznicu od 250 milijuna dolara.

Slična situacija se dogodila nekretninskom gigantu Kaisa koji nije platio dug od 400 milijuna dolara u prosincu iste godine. Trgovanje dionicama Kaisa na burzi u Hong Kongu je obustavljeno još u studenome 2021.

Najnoviji primjeri su Sunac, koji je u svibnju ove godine objavio da ne može vratiti dug od 29.5 milijuna dolara po kuponskim isplatama na obveznicu vrijednu 750 milijuna dolara, i Shimao koji nije vratio dug, od čega jednu milijardu dolara po dospijeću obveznice u srpnju.

Najvjerojatnije još nije kraj problemima u nekretninskom sektoru Kine. Prema podacima kineske kompanije Wind, koja se bavi financijskim analizama, prikupljanjem podataka i softverskim uslugama, sljedeće godine nekretninskom sektoru u Kini dolazi na naplatu 18.28 milijardi dolara duga po obveznicama, 2024. 19 milijardi dolara, a 2024. 18 milijardi dolara. To je manje nego 27.33 milijarde dolara u 2022., ali znak da je prezaduženost tek počela nagrizati financijsku stabilnost te industrije.

Nekretninski gigant Evergrande još nije objavio cjelogodišnje financijsko izvješće za 2021., kao ni Kaisa, Shimao, Sunac, Fantasia ni Modern Land. Ni jedan kompanija koju se spominje u kontekstu neplaćanja dugova u kineskom nekretninskom sektoru još nije objavila financijska izvješća za 2021., pravdajući se novim valom lockdowna u Kini ove godine.

Ljudi odbijaju plaćati kredite za nekretnine koje nisu izgrađene

Kriza je došla do točke da kupci nekretnina diljem Kine odbijaju plaćati bankama rate kredita koje su podigli da bi kupili nekretnine, jer kasni izgradnja. U Kini je nekretninskim kompanijama dopušteno prodavati nekretnine prije dovršetka izgradnje, a potražnja je dovoljno velika da se praktički tako može financirati velik dio troškova gradnje.

>> Kinezi odbijaju plaćati kredite za stanove, bankama ugroženo 220 milijardi dolara

Ali to dovodi i do toga da kupci često moraju početi vraćati kredit koji su podigli u banci prije nego što uopće usele u novu nekretninu, jer ona još nije ni izgrađena. Taj način daleko olakšava financiranje gradnje, jer je protok kapitala od kupaca prema nekretninskim kompanijama puno brži i lakše je financirati gradnju.

Zbog problema u nekretninskom sektoru mnogi projekti kasne ili su odgođeni zbog vala nelikvidnosti nekretninskih kompanija.

Kupci su bili voljni plaćati nekretnine unaprijed zbog toga što su cijene stalno rasle, i od početka izgradnje i plaćanja do kraja izgradnje bi vrijednost nekretnine narasla. Time bi oni praktički zaradili, jer bi za izgradnju platili nižu cijenu nego što bi bila konačna tržišna cijena kada bi nekretnina bila izgrađena.

Prosječna cijena nekretnina u 70 najvećih gradova pada već deset mjeseci, što znači da kupci nekretnina gube novac i da su unaprijed platili veću cijenu za nekretninu nego što ona sada vrijedi. Zbog toga su mnogi diljem Kine prestali plaćati kredite koje su podigli u bankama za kupnju nekretnine, što krizu širi s nekretninskog na financijski sektor.

Središnja vlast u Kini je naložila bankama da olakšaju uvjete za kreditiranje nekretninskim kompanijama, da bi se projekti završili i kupci nastavili plaćati kredite. U principu to znači da bi banke trebali dati više novca nekretninskim kompanijama da završe projekte i time potaknu građane da nastave plaćati kredite bankama.

Ako nastanu veliki problemi u Kini, to će se preliti na cijeli svijet

Kina je najmnogoljudnija država na svijetu, s više od 750 milijuna radnika (SAD i EU zajedno imaju tek nešto više od 300 milijuna). Nekretninski sektor direktno ili indirektno čini od 25 po 30 posto BDP-a, dvostruko više nego u EU i SAD-u.

Zadnjih godina je ukupni dug Kine (kompanije, građani i država) dosegao iste razine kao ukupni dug EU i SAD-a. Velik dio tog duga se nalazi upravo u nekretninama. Svaka neravnoteža u tom sektoru je vrlo opasna.

Još je rano za paniku, ali sama činjenica da su se središnje vlasti Komunističke partije Kine uključile u rješavanje problema govori dovoljno o njihovoj ozbiljnosti. Uz rat u Ukrajini, cijenu hrane, inflaciju, cijenu energenata itd., zadnje što bilo kome treba je kolaps tržišta nekretnina u Kini koji bi povukao cijelo kinesko i svjetsko gospodarstvo.