Prosvjeduju radnici diljem Bangladeša, traže veće plaće

Foto: EPA

Bangladeški proizvođači odjeće, koji dominiraju gospodarstvom južne Azije, zabrinuti su da će se sporadično nasilje, koje je pogodilo neke tvornice, proširiti uoči nedjeljnih izbora. 

Radnici traže višu minimalnu plaću od one koju je u rujnu predložila premijerka Sheikh Hasina, koja se bori za treći mandat. Uživa podršku brojnih vlasnika tvornica tekstila, što ih čini metom oporbe.

Uoči zadnjih izbora u 2014., koje je bojkotirala glavna oporbena stranka, mjeseci nasilja pogodili su rad brojnih tvornica, što je vodilo do gubitka milijuna dolara u prodaji. Brojni strani kupci zadržavali su narudžbe.

Zadnjih dana radnici su započeli štrajk i izašli na ulice, uključujući Mymensingh, grad udaljen tri sata sjevernije od Dhake, i gradove oko glavnog grada gdje su smještene tvornice tekstila, navela su Reutersu tri izvoznika odjeće.

Industrija odjeće od izvoza zarađuje oko 30 milijardi dolara godišnje, što je oko 80 posto zarade od izvoza bangladeške robe, što Bangladeš smješta odmah iza Kine. 

Vlada je u rujnu predložila povećanje minimalne plaće za radnike u industriji odjeće do 51 posto od prosinca, na 8 tisuća taka (95.60 dolara) mjesečno, što je prvo povećanje od 2013. 

Radnici tvrde da to nije dovoljno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.