Prva presuda nakon 16 godina: Direktori Jadroplova oslobođeni optužbe za lažirane odštetne zahtjeve

Foto:jadroplov.hr

16 GODINA nakon podizanja optužnice, danas su u Splitu oslobođeni direktori Jadroplova Nikša Giovanelli i Ratko Božić. Teretili su ih da su od lipnja 1994. do ožujka 1997. godine s nakanom da neosnovano pribave korist Jadroplovu podnijeli zahtjeve za naknadu štete na brodovima premda štete uopće nisu nastupile ili su nastupile u manjim iznosima pa su tako oštetili Croatia osiguranje za gotovo tri milijuna eura.

Nema kontinuiteta

Sutkinja Marina Boko nije uspjela pronaći pravni kontinuitet između zlouporabe u gospodarskom poslovanju, kaznenog djela za koje su Giovanelli i Božić optuženi daleke 2000. godine i nekog od kaznenih djela iz novog Kaznenog zakona iz 2011. godine. Za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju Giovaneli i Božić morali su oštetiti svoju tvrtku, tj. Jadroplov, a oni se terete da su joj pribavili protupravnu imovinsku korist, zaključila je Boko.

Sutkinja smatra da je tužilaštvo za kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju moralo intervenirati u činjenični opis te navesti da su odgovorne osobe u Croatia osiguranju bile dovedene u zabludu, što nije napravljeno. U tužilaštvu, pak, drže da se iz činjeničnog opisa dao izvesti takav zaključak te da intervencija nije bila nužna.

Spis Jadroplov četvrta sutkinja dovršila u sedam radnih dana

Zanimljivo je da je sutkinja Boko uspjela dovršiti ovaj predmet za sedam radnih dana. Na pet ročišta saslušani su svjedoci, na šestom su stranke iznijele završne riječi, a na sedmom je presuda objavljena.

Boko je četvrta sutkinja koja se bavila Jadroplovom. Sudac Zoran Kežić bio je zadužen za predmet sve do odlaska na Županijski sud 2007. godine. Potom ga je preuzeo sudac Mario Franetović. 2013. godine postaje zamjenik predsjednika suda pa spis u ruke dobiva sudac Vuko Adžić Katalinić. Odmah je tražio izuzeće jer mu je otac kućni prijatelj s okrivljenim Božićem, no izuzeće je prihvaćeno tek nakon godinu dana kada je ponovno zatraženo. 

Apsolutna zastara inače nastupa nakon 20 godina, tj. u ožujku iduće godine, no s nepravomoćnom presudom zastarni rok se produžava još dvije godine.

Toula u USKOK-u

Zanimljivo je svakako da je otprilike u isto vrijeme kada je na Dračevcu objavljena presuda, u sjedište splitskog USKOK-a svratio Zvonko Toula koji je kao nasljednik Giovanellija na mjestu direktora Jadroplova prijavio lažne odštetne zahtjeve. Zadržao se dva sata te je prenio svoja saznanja o cijelom slučaju.

Croatia osiguranje je inače ustvrdilo da nisu oštećeni. Na objavi se nisu pojavili ni Giovanelli, ni Božić.  

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.