Prvi čovjek DORH-a zove Vasu Brkića na razgovor: Nema dokaza da je svjedočio

Foto: Pixsell/Igor Soban

GLAVNI državni odvjetnik Dražen Jelenić danas je demantirao Milijana Brkića koji tvrdi da je dao iskaz Državnom odvjetništvu oko curenja informacija o elitnoj prostituciji.

"Nigdje u sustavu Državnog odvjetništva ne postoji zapis da je gospodin Milijan Brkić dao ikakav iskaz u vezi s curenjem informacija. Molio bih gospodina Brkića, koji je rekao da je dao takav iskaz, da nam dostavi bilo kakvu bilješku ili dokument o tome. To će nam pomoći u rekonstruiranju spisa", rekao je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić.

Podsjetimo, tjednik Nacional objavio je policijske bilješke koje upućuju da je Milijan Brkić odao svodnicima i prostitutkama da ih se prati i prisluškuje. Svjedoci koji su to rekli policiji u iskazu sucu istrage svoje optužbe nisu ponovili.

Jelenić razgovarao s kolegom koji je prisutan na sudskom ispitivanju, on je izvan sumnje

Državno odvjetništvo krenulo je u rekonstrukciju cijelog spisa i od Županijskog suda u Zagrebu dobilo je i policijske zabilješke i spise o ispitivanju svjedoka. Kako doznajemo iz Državnog odvjetništva, Jelenić je već razgovarao s kolegom koji je bio prisutan na sudskom ispitivanju i on je zasad izvan sumnje zbog nestanka spisa.

Unutarnjim nadzorom u Odvjetništvu bit će obuhvaćeni svi koji su mogli biti upoznati s postojanjem spisa o curenju podataka iz istrage. No, pokušat će ispitati i osobe koje više nisu u sustavu Državnog odvjetništva ili u njemu nikada nisu ni bile.

Zna li Željka Pokupec nešto o nestalom spisu?

Među onima od kojih bi glavni državni odvjetnik želio saznati što se moglo dogoditi sa spisom je i njegova bivša kolegica Željka Pokupec. Ona je trenutno pred sudom u Rijeci optužena da je pogodovala sinu bivšeg načelnika Policijske uprave zagrebačke Gorana Burušića.

Na razgovor će biti pozvan i Milijan Brkić, no ni on se kao ni Željka Pokupec ne mora odazvati jer se istraga zasad još uvijek vodi samo kao unutarnji nadzor.

Vaso Brkić: Odazvat ću se na Jelenićev poziv

Nedugo nakon što je glavni državni odvjetnik rekao da će pozvati Milijana Brkića na razgovor o njegovom navodnom svjedočenju, oglasio se i sam Vaso Brkić te potvrdio da će se odazvati Jelenićevom pozivu, prenosi 24sata.

No, izvješće će morati dati nekadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Iako nema ni podataka da je bio obaviješten o sumnjama da je Brkić odavao tajne podatke iz istrage.

Glavni državni odvjetnik Jelenić objasnio je uobičajenu proceduru po kojoj je Mladen Bajić trebao biti obaviješten.

"Niže državno odvjetništvo u većim slučajevima obavještava više državno odvjetništvo o svemu što radi. No, ni o tome nema podataka", rekao je glavni državni odvjetnik.

Jelenić: Pitanje je hoćemo li ikad doznati što je bilo u spisu

"Pitanje je hoćemo li ikada doznati što je bilo u spisu", ustvrdio je Jelenić koji nije želio decidirano kazati kada bi unutarnja istraga mogla završiti niti hoće li imati ikakav sudski epilog.

"Moguće je da se radi o pogrešci, nemaru, ali je moguće i da je netko ukrao ili uništio spis. Međutim, ako je netko zaista želio uništiti spis potrudio bi se to napraviti i na sudu i u policiji, a to nije napravljeno", rekao je Jelenić. Radna pretpostavka kojom Državno odvjetništvo zasad barata je da bi Željka Pokupec mogla najviše znati o cijelom slučaju.

Slaba mogućnost da je spis izgubljen u selidbi iz Palače na Trg pravde datirana je u kolovoz prošle godine. No, doznajemo da je od početka cijeli spis vođen neuredno. Namjerno ili slučajno, ostaje na unutarnjem nadzoru da utvrdi.

Istraga će u svakom slučaju biti mukotrpna. Naime, 2011. godine Odvjetništvo nije vodilo spise u elektronskom obliku. Čak su im i radne verzije nedostupne jer su u međuvremenu mijenjali računala i za sada ne znaju što se dogodilo s hard diskovima računala na kojma su radili državni odvjetnici. Odnosno ne znaju je li njihov sadržaj kopiran i pohranjen.

Čak i ako se spis rekonstruira i Državno odvjetništvo s njime odluči ići na sud moguće je da se Brkić ili netko drugi tko je odavao službene tajne izvuče. Naime, izmjenama Kaznenog zakona najveća kazna za odavanje službene tajne iznosi samo tri godine. Za takva djela zastara iznosi deset godina, a osam godina je već prošlo.

Zasad je glavnom državnom odvjetniku ipak najvažnije da dozna što se dogodilo sa spisom, tko je sudjelovao u nestajanju spisa i kako spriječiti da se takve stvari ne ponove.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.