Prvi put uočeno da čimpanze jedne drugima na rane stavljaju "lijek"

ZNANSTVENICI su prvi put uočili kako čimpanze love insekte i stavljaju ih na vlastite i tuđe rane, vjerojatno kao oblik lijeka.

Do sada nikada nije zabilježeno da jedna životinja primjenjuje lijek na ranama druge, što može biti pokazatelj razvoja empatijskih sklonosti. Stručnjaci su u više navrata primijetili ovakvu vrstu ponašanja unutar zajednice od oko 45 čimpanza u Nacionalnom parku Loango u Gabonu.

Stavljali kukce na otvorene rane

Do sada je poznato da se medvjedi, slonovi, pa čak i pčele znaju ponekad sami liječiti protiv parazita ili nekih drugih oboljenja.

"Već je od prije poznato da neke životinje znaju koristiti dijelove biljaka ili nekih drugih tvari kako bi same sebe izliječile od patogena ili parazita. To smo primijetili kod više životinjskih vrsta uključujući insekte, gmazove, ptice i sisavce", rekla je kognitivna biologinja Simone Pika Pika sa Sveučilišta Osnabrück u Njemačkoj.

"Naša dva najbliža živa rođaka, čimpanze i bonobo majmuni, na primjer, gutaju lišće biljaka s antiparazitskim svojstvima i žvaču gorko lišće koje ima kemijska svojstva koja ubijaju crijevne parazite.  Ali ovo je prvi zabilježeni slučaj da su životinje nanosile drugu životinjsku tvar, kukce, na otvorene rane“, dodala je.

Majka čimpanza pokušala liječiti sina

Do otkrića je došlo kada je volonterka Alessandra Mascaro 2019. promatrala interakciju između majke čimpanze Suzee i njenog sina Sia. Sia je imao ozlijeđeno stopalo, a Suzee ga je, čini se, pokušala liječiti.

"Primijetila sam da je na ranu na stopalu stavila nešto što je imala u ustima. Kasnije te večeri ponovo sam pogledala svoje videosnimke i vidjela da je Suzee prvo nešto uzela i stavila u usta, a zatim to nanijela izravno na otvorenu ranu na Sijinom stopalu", kazala je Mascaro, a prenosi CNN.

Stručnjaci su tijekom sljedeće godine pomno promatrali i snimali sve ozlijeđene čimpanze i zabilježili da je više njih stavljalo kukce na vlastite rane. Zatim su uočili da znaju to isto primjenjivati i na drugima.

"Odrasli mužjak, Littlegrey, imao je duboku otvorenu ranu na potkoljenici, a Carol, odrasla ženka, koja ga je njegovala, iznenada je uhvatila kukca", rekla je studentica Lara Southern koja je radila na projektu.

"Najviše me se dojmilo to što ga je dala Littlegreyu, a on ga je nanio na ranu, a zatim su Carol i dvije druge odrasle čimpanze dodirnule ranu i pomicale kukca po njoj. Činilo se da su tri nepovezane čimpanze izvodile ovo ponašanje isključivo za dobrobit njihovog člana grupe“, dodala je.

Tim je od studenog 2019. do veljače 2021. zabilježio 76 slučajeva čimpanza koje su stavljale kukce na svoje i tuđe rane.

Pomažu jedni drugima

Briga za druge, odnosno prosocijalno ponašanje koje je u interesu drugih jedinki nije nešto što se često opaža kod životinja. Teško je reći jesu li takve aktivnosti motivirane empatijom, no znanstvenici su bili iznenađeni kada su vidjeli da su čimpanze pokušale liječiti jedni druge; čak i ako nisu u rodu.

Moguće je da insekti koje čimpanze koriste imaju antiseptička ili protuupalna svojstva te da ih koriste kako bi umanjili bol od ozljeda i potaknuli zacjeljivanje. No, ne može se isključiti ni da se radi o placebo efektu.

Istraživanje naziva Application of insects to wounds of self and others by chimpanzees in the wild objavljeno je u časopisu Current Biology.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.