Prvi slučaj u svijetu: Francuskinja spremna na odlazak u zatvor zbog nošenja burke

HIND AHMAZ, 32-godišnja majka iz Francuske, mogla bi postati prva žena u toj europskoj državi koja će zbog islamskih pokrivala za lice završiti u zatvoru.

Ona je odbila kaznu pariškog suda koji joj je presudio da mora 15 dana provesti na seminaru o građanskim dužnostima. Zbog nošenja "zabranjenog vela" je uhićena 11. travnja blizu Elizejske palače. To je bilo kratko nakon što je francuska vlada zabranila sve načine na koji muslimanke prekrivaju lice, uključujući i nikab i burku.

Ahmaz nije smjela niti u sudnicu, jer je odbila maknuti pokrivalo za lice. Tužitelji su jasno kazali njezinom odvjetniku da joj sada prijeti dvije godine zatvora i 37 tisuća eura kazne. "Nema šanse da skinem veo", kazala je Ahmaz te dodala kako bi suci trebali proći tečaj iz građanskog odgoja, a ne ona.

Ahmaz je već ranije odbila platiti 120 eura kazne zbog nošenja vela u drugoj prilici te je zaprijetila da će se obratiti Europskom sudu za ljudska prava. Ako završi u zatvoru, postat će prva žena u svijetu zatvorena zbog nošenja vela. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.