Prvo suša, pa obilna kiša. Ratar iz Slavonije: Na istom stablu imamo i plod i cvijet

Foto: PIXSELL/Dusko Marusic

Dugotrajnu ekstremnu vrućinu i sušu ponajviše su osjetile poljoprivredne kulture. Nakon duge suše naglo je stigla obilna kiša, a temperature su s 30 i više stupnjeva pale ispod 10 stupnjeva.

Prije dva tjedna Mato Brlošić, ratar iz Piškorevaca kod Đakova i član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore, rekao je za N1 televiziju da su dugotrajna suša i previsoke temperature nanijele ogromne štete na slavonskim poljima poharavši kukuruz, suncokret, soju i šećernu repu.

"Trebamo krenuti u novu sjetvu, a nema dovoljno vlage u tlu", kazao je tada.

"Ni 50 litara kiše nije bilo dovoljno"

Danas, dva tjedna kasnije, Brlošić kaže da ni kiša koja je u međuvremenu pala neće pozitivno utjecati na prinose.

"Ta je priča završena, tu pomoći nema. Kiša će jedino dobro doći za obradu zemljišta. Onu suhu zemlju bilo je nemoguće obrađivati. A budući da su sada optimalni rokovi za sjetvu uljane repice i djetelinsko-travnih smjesa, pomoći će onima koji se odluče za to. Svemu ostalome ni kiša više ne može pomoći", kaže.

Najviše je stradala šećerna repa, osušila se i nema joj pomoći. Brlošić napominje da čak ni pedesetak litara kiše po četvornom metru, koliko je proteklih dana palo u Slavoniji, nije dovoljno.

Prinosi će biti upola manji

"Zemlja je bila ekstremno suha pa to nisu dovoljne količine. Prema našim procjenama, za dobru kvalitetu zemlje trebalo je pasti i do 100 litara kiše po četvornom metru", kaže.

Ove godine svi će prinosi biti smanjeni, u prosjeku oko 50 posto.

"Posao nas poljoprivrednika je posao na otvorenom i moramo se prilagoditi takvim uvjetima ili sve ostaviti i baviti se nečim drugim. Prije se znao slijed promjena vremena, a ovo sada je ekstremno. Nije zdravo ni za ljude i životinje, a kamoli za biljke koje su vani neprestano izložene takvom vremenu", objašnjava.

"Jabuke na stablima ili spržene ili skuhane"

Ništa bolje nije ni s jabukama čija berba je u tijeku.

"Prije ovih obilnih kiša bile se izuzetno visoke temperature, rušeni su rekordi. Sve to dovelo je do toga da su se plodovi na stablima, kako mi kažemo, ili spržili ili su prokuhali. Počeli su nenormalno zriti prije nego što im je ciklus zrenja", govori Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice.

A nakon ekstremnih kiša i vjetra proteklih dana jabuka je, kaže Markota, koliko na stablima toliko i na tlu.

"Poslije mrazeva u proljeće, očekivali smo urod od oko 60 tisuća tona jabuka svih triju kategorija. No, urod koji će završiti na policama trgovina bit će sigurno za trećinu manji", dodaje.

Berba mandarina nikad nije počela ranije

Upitna je, kaže, i kvaliteta ubranih jabuka jer plod nije prošao normalni razvojni ciklus.

"Za tjedan dana očekuje se da će vodostaji porasti sedam i pol metara! Prije toga smo 40 dana u nizu imali temperature oko 35 stupnjeva, a ni one noćne nisu padale. U takvim uvjetima i biljke su "poblesavile". Ponegdje su neke sorte sada počele cvjetati pa na istom stablu na jednoj grani imamo jabuke koje treba brati, a na drugoj cvjetove. To nije normalno", rekao je Markota.

Što se tiče drugih kultura, Markota kaže da su kruške i šljive pobrane, a u dolini Neretve počinje berba mandarina.

"I ona je preuranjena, jer nikada berba mandarina nije počinjala polovicom rujna, nego početkom listopada", kazao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.