Dramatično upozorenje psihologa i psihijatara: Ne možemo više šutjeti, Trump ne može biti predsjednik

Foto: Getty Images

AMERIČKI psiholozi, psihijatri i socijalni radnici poslali su pismo urednicima New York Timesa u kojemu tvrde kako Donald Trump nije sposoban obnašati dužnost predsjednika SAD-a.


Pismo se nadovezuje na tekst kolumnista New York Timesa Charlesa M. Browna, koji je izrazio zabrinutost oko Trumpovog načina vladanja i stalne potrebe da "stavi oporbu pod svoju čizmu", čime narušava osnovna načela demokracije.

>> VELIK SKANDAL Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost dao ostavku, dogovarao se s Rusima

>> Mislite putovati u Ameriku? Pazite što pišete o Trumpu

Psihičko stanje ga sprječava da obavlja svoju dužnost

Psihijatri, psiholozi i socijalni radnici su u pismu izrazili zabrinutost oko istog pitanja i izložili svoje zaključke vezane za psihičko zdravlje trenutnog predsjednika.

Naglasili su kako Trumpa "psihičko stanje sprečava da obavlja predsjedničku dužnost", kao i da ima tendenciju "iskrivljavanja stvarnosti" kako bi se ona prilagodila njegovom "osobnom mitu veličine". Dodali su i kako često napada one koji se ne slažu s njim ili ga izazivaju te kako će se te navike samo pogoršati što duže bude bio na poziciji moći.

Američka udruga psihijatara u svojem etičkom kodeksu osuđuje psihijatre koji daju službene procjene pacijenata koje nisu osobno pregledali ili s njima razgovarali te psihijatri i psiholozi ne bi smjeli dati stručno mišljenje o ovom pitanju, što je poznato i kao Goldwaterovo pravilo, ali su oni naglasili kako u ovom slučaju njihova šutnja košta previše.

Rekli su kako su predugo šutjeli

Smatraju kako je previše toga u igri i da ne smiju više šutjeti: "Šutnja je rezultirala time da zabrinutim novinarima i članovima Kongresa svoje mišljenje nismo dali u ključno vrijeme. Bojimo se kako je previše toga u igri da bismo i dalje šutjeli."


U pismu dalje govore: "Govor i ponašanje gospodina Trumpa pokazuje nesposobnost toleriranja mišljenja koje je različito od njegovog, što vodi do bijesnih reakcija. Njegove riječi i njegovo ponašanje ukazuju na jaku nesposobnost suosjećanja."

Smatraju kako te karakteristike vode do napada na druge: "Pojedinci s takvim osobinama, iskrivljuju stvarnost kako bi ona odgovarala njihovom psihološkom stanju, napadaju činjenice kao i one osobe koje im iznose te činjenice (novinare, znanstvenike)."

Pismo su zaključili ovim riječima:

"Kod moćnog vođe, ovakvi napadi će vjerojatno biti sve češći jer će mu se činiti kako se potvrđuje njegov mit o njegovoj vlastitoj veličini. Vjerujemo kako gospodina Trumpa velika emocionalna nestabilnost koju je pokazao u svojim govorima i djelima, čini nesposobnim da obnaša dužnost predsjednika na siguran način."

Analitičari su već dugo zabrinuti

Pismo je potpisalo 35 psihijatara, psihologa i socijalnih radnika, a među njima su i umirovljeni profesor kliničke psihijatrije Medicinskog fakulteta sveučilišta u Harvardu Lance Dodes i Joseph Schachter, koji je bio član Međunarodne psihoanalitičke udruge.


Brojni analitičari su izrazili svoju zabrinutost oko psihičkog zdravlja predsjednika Trumpa, a u tome su im se pridružili i neki senatori.

Konzervativni komentator Andrew Sullivan izjavio je za CNN kako bi se mediji trebali ozbiljnije pozabaviti Trumpovim psihičkim zdravljem.

"Imati tako nestabilnu osobu u centru svijeta, koja je nesposobna prihvatiti stvarnost, to je iznimno opasno. Znam kako ne bismo trebali govoriti o tome, ali to je problem koji nam brutalno gleda u lice," zaključio je Sullivan

Senator iz Minnessote, Al Franken, je pak izjavio kako su pojedini u redovima Republikanaca zabrinuti i kako imaju svoje sumnje o Trumpu i tome kako često laže.

Rekao je kako Trump govori stvari koje nisu točne, što je jednako tome da namjerno laže.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.