Putin: Ako ispunite naše uvjete, Rusija se odmah vraća u crnomorski sporazum

Ilustracija: EPA

"Rusija bi se odmah vratila u crnomorski sporazum ako ispunite zahtjeve", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin. Pritom je optužio zapadne zemlje za iskrivljavanje sporazuma. 

Podsjetimo, Rusija se u ponedjeljak povukla iz takozvane Crnomorske inicijative za žitarice, odnosno nije produljila dogovor tvrdeći da UN i zapadne zemlje nisu ispunili njene zahtjeve. Iako zapadne sankcije predviđaju izuzeća za hranu i gnojiva, Kremlj tvrdi da sankcije usmjerene na ruske pojedince koji se bave proizvodnjom gnojiva i na njenu državnu poljoprivrednu banku otežavaju vlastiti izvoz.  

"Zapad je učinio sve da poremeti sporazum"

Moskva je u više navrata prijetila da će napustiti sporazum ako se ne ukinu sankcije i ako se državnu poljoprivrednu banku ponovno ne primi u međunarodni sustav plaćanja SWIFT. 

"To je čista bahatost i drskost. Prazna obećanja. I time su se samo kompromitirali. Narušen je autoritet, između ostalog, vodstva tajništva UN-a, koje je zapravo djelovalo kao jamac sporazuma", rekao je Putin tijekom današnjeg sastanka, a prenosi CNN. 

"Moskva je pokazala čudo od tolerancije, neprestano smo do sada produžavali sporazum. Zapad je učinio sve da poremeti sporazum", kazao je Putin i dodao da su Rusiju opstruirali pri doniranju gnojiva najsiromašnijim zemljama. 

"Ne trebaju nam obećanja. Trebate ispuniti uvjete"

"Nastavak sporazuma o žitaricama u obliku u kojem je postojao izgubio je svaki smisao. Zato smo se usprotivili daljnjem produljenju. Moraju se ukloniti sve prepreke za ruske banke, financijske institucije koje pomažu opskrbu hranom i gnojivima. To uključuje njihovu neposrednu vezu s međunarodnim bankovnim sustavom SWIFT", naveo je ruski predsjednik. 

"Ne trebaju nam obećanja. Trebate ispuniti uvjete", dodao je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.