Putin: Gruzija ne treba ni pomišljati na zauzimanje odmetnutih regija



GRUZIJA ne bi trebala ni pomišljati na zauzimanje Abhazije i Južne Osetije, dvije provincije koje su se odmetnule od te zemlje, upozorio je ruski premijer Vladimir Putin u intervjuu povodom godišnjice rusko-gruzijskog sukoba.

"Ako su u događajima prošlog kolovoza izvukli ijednu lekciju, ona bi trebala biti da nema nikakvog smisla koristiti silu", rekao je Putin iz svoje rezidencije na Crnom moru, napomenuvši i kako ne može isključiti još jedan oružani sukob u nemirnoj kavkaškoj regiji uzevši u obzir trenutnu političku situaciju.

Ništa se ne može isključiti

"S obzirom na današnje gruzijsko vodstvo, nemoguće je isključiti bilo koju opciju", rekao je Putin, referirajući na gruzijskog predsjednika Mikhajla Saakašvilija, kojeg podupire zapad, a kojeg Rusi smatraju američkim agentom.

No, svaki gruzijski pokušaj da odmetnute regije zauzme silom bio bi "puno teži" s obzirom na prošlogodišnji rat, napomenuo je ruski premijer. Dodao je i kako će Rusija odmetnutim regijama osigurati mir ulaganjem oko 560 milijuna dolara za izgradnju modernih vojnih sustava.

Godišnjica sukoba

Prošlog je tjedna obilježena godišnjica rusko-gruzijskog sukoba u Južnoj Osetiji, regiji koja se od Gruzije odmetnula još 1991., ali koju nije priznala niti jedna država. Gruzijske snage su 7. kolovoza prošle godine, upravo u vrijeme Olimpijskih igara u Pekingu, napale Južnu Osetiju, što je provociralo ruski sukob s Gruzijom. Sukob je bio kratak, trajao je pet dana i poginulo je nekoliko stotina ljudi.

Nakon sukoba je Rusija priznala i Južnu Osetiju i Abhaziju kao nezavisne države, zbog čega je doživjela međunarodne kritike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.