Putin najavio proizvodnju moćnih raketa: Amerika ih je već donijela u Dansku

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da će Rusija nastaviti proizvodnju raketa kratkog i srednjeg dometa s nuklearnim mogućnostima za kopnene sustave zbog, kako je rekao, američkih nakana da ih postavi u Europi i Aziji.

SAD se 2019. godine službeno povukao iz važnog Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) s Rusijom iz 1987. nakon tvrdnje da je Moskva prekršila sporazum, što je optužba koju je Kremlj zanijekao.

"Nedavno su objavili da su sustavi i na Filipinima"

Rusija je potom nametnula moratorij na vlastiti razvoj projektila, koje je prethodno zabranjivao Sporazum INF-a. "Poznato je da Sjedinjene Države ne samo da proizvode te raketne sustave nego su ih donijele u Europu za vježbe u Danskoj", rekao je Putin na sastanku ruskog Vijeća sigurnosti.

"Nedavno je objavljeno da se nalaze i na Filipinima. Nije poznato jesu li od tamo maknuli rakete ili ne", dodao je. Putin je rekao da je Rusija stoga primorana odgovoriti.

"Moramo početi proizvoditi ove napadačke sustave i onda, prema aktualnoj situaciji, donijeti odluke o tome gdje ih postaviti - ako je to potrebno da se osigura naša sigurnost", rekao je Putin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.