Mongolija objasnila zašto nije uhitila Putina: Previše ovisimo o Rusiji

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u Mongoliju u svoj prvi posjet zemlji članici Međunarodnog kaznenog suda (ICC) otkako je izdan nalog za njegovo uhićenje. Mongolija je u izjavi za Politico objasnila da nije uhitila Putina zbog energetske ovisnosti o Moskvi. 

"Mongolija iz neposrednog susjedstva uvozi 95% naftnih derivata i više od 20% električne energije. Ova opskrba je ključna za osiguranje naše egzistencije i egzistencije našeg naroda", rekao je glasnogovornik vlade i dodao da je Mongolija uvijek održavala politiku neutralnosti u svim svojim diplomatskim odnosima. 

Na trasi planiranog plinovoda koji bi povezao Rusiju i Kinu

Ne ispuni li zemlja članica svoje obveze prema ICC-ju, taj sud može uputiti predmet skupštini država članica koje se sastaju jednom godišnje, no problem je u tome što su potencijalne sankcije ograničene tek na usmenu opomenu. 

Mongolija se nalazi na trasi planiranog plinovoda koji bi povezao Rusiju i Kinu. Rusija već godinama pregovara o izgradnji plinovoda kojim bi se godišnje transportiralo 50 milijardi prostornih metara prirodnog plina preko Mongolije iz ruske regije Jamal u Kinu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.