Rusija nije sigurna za koga navijati na američkim izborima. "Trump nas je razočarao"

Foto: EPA

Kremlj nije toliko siguran što bi za ruske političke ciljeve u ovom trenutku bilo bolje, pobjeda Kamale Harris ili povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću, piše u analizi BBC.

U studenom 2016. ruski ultranacionalistički političar Vladimir Žirinovski bio je oduševljen pobjedom Donalda Trumpa na američkim izborima, toliko da je u Dumi, ruskom parlamentu, otvorio 132 boce pjenušavog vina kako bi proslavio, a zatim se zabavljao u stranačkim uredima pred kamerama. Slično raspoloženje prevladavalo je i među drugim ruskim dužnosnicima i medijskim figurama. Margarita Simonyan, glavna urednica državnog kanala RT, najavila je da će se voziti po Moskvi s američkom zastavom, a jedan dužnosnik s kojim je autor razgovarao slavio je Trumpovu pobjedu cigarom i šampanjcem.

Razočaranje Trumpom

Postojala su velika očekivanja u Moskvi da će Trump, kao predsjednik, ukinuti sankcije Rusiji i možda čak priznati aneksiju Krima. Konstantin Remčukov, vlasnik i glavni urednik Nezavisimaya Gazeta, istaknuo je da je Trump bio cijenjen jer nije kritizirao Rusiju zbog ljudskih prava.

Međutim, euforija je ubrzo splasnula jer je Trumpova administracija uvela neke od najstrožih sankcija protiv Rusije. Remčukov podsjeća da je do kraja Trumpova mandata mnoge u Rusiji njegovo predsjedništvo razočaralo.

S obzirom na to iskustvo, osam godina kasnije, ruski dužnosnici su znatno oprezniji u vezi s mogućnošću Trumpova drugog mandata, barem u javnim izjavama.

Ruska "podrška" Harris

Predsjednik Vladimir Putin je u jednom trenutku "podržao" kandidatkinju Demokratske stranke, Kamalu Harris, iako je ta "podrška" bila široko shvaćena kao sarkastična poruka Kremlja. Putin je izjavio da mu se sviđa "zarazni" smijeh Harris, što su mnogi protumačili kao ironiju.

Međutim, jasno je da bi ono što je Donald Trump govorio tijekom svoje kampanje puno više odgovaralo Putinu. Trump je kritizirao opseg američke vojne pomoći Ukrajini, pokazao nevoljkost da izravno okrivi Putina za rusku invaziju i tijekom predsjedničke debate odbio jasno reći želi li da Ukrajina pobijedi u ratu.

S druge strane, Kamala Harris je tvrdila da je podrška Ukrajini u "strateškom interesu" Sjedinjenih Država i otvoreno je nazvala Putina "ubojitim diktatorom."

Unatoč tome, ruska državna televizija nije pokazala naklonost prema Harris. Prije nekoliko tjedana, jedan od vodećih ruskih novinara potpuno je odbacio njezine političke sposobnosti, sugerirajući da bi se bolje snašla kao voditeljica kulinarske emisije, čime je jasno pokazana netrpeljivost prema njezinoj politici.

Postizborni kaos bi odgovarao Putinu

Postoji još jedan scenarij koji bi mogao odgovarati Kremlju vrlo tijesni izbori u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon kojih bi uslijedio sporni rezultat. Takva situacija, s postizbornim kaosom, zbunjenošću i unutarnjim sukobima, mogla bi značiti da bi Amerika imala manje vremena i resursa za fokusiranje na vanjske poslove, uključujući rat u Ukrajini.

Američko-ruski odnosi su se značajno pogoršali tijekom posljednjih nekoliko administracija. Pod Barackom Obamom odnosi su se pogoršali, pod Donaldom Trumpom nisu se popravili, a kako je izjavio nedavno preminuli ruski veleposlanik u Washingtonu, Anatolij Antonov, pod Joeom Bidenom su se "raspali."

Narušavanje rusko-američkih odnosa

Washington u potpunosti krivi Moskvu za te tenzije, a invazija Ukrajine 2022. godine, koju je Putin pokrenuo samo osam mjeseci nakon sastanka s Bidenom na summitu u Ženevi, dodatno je produbila razdor. Bidenova administracija ne samo da je uvela teške sankcije Rusiji, već je pružila značajnu vojnu pomoć Ukrajini, uključujući napredno oružje poput tenkova Abrams i raketnih sustava HIMARS, što je Kijevu omogućilo da se odupre ruskoj agresiji.

Danas je teško zamisliti da su nekad Rusija i SAD surađivali kao partneri na globalnoj sigurnosti. U kasnim 1980-ima, Ronald Reagan i Mihail Gorbačov radili su zajedno na smanjenju nuklearnih arsenala svojih zemalja, formirajući geopolitičko partnerstvo usmjereno na smanjenje prijetnje nuklearnog rata.

Reagan je uživao i u korištenju ruskih poslovica, često recitirajući Gorbačovu na slomljenom ruskom jeziku. Možda bi jedna od tih poslovica danas glasila: "Nikad ne kupuj 132 boce šampanjca ako nisi siguran da je vrijeme za slavlje."

Podjela i među običnim Rusima

Rusko stanovništvo također je podijeljeno prema odnosu sa SAD-om.

“Želim da Amerika nestane”, kaže ljutiti ribič Igor koji peca u obližnjem ribnjaku. “Oni su pokrenuli toliko ratova u svijetu. SAD je bio naš neprijatelj u sovjetsko vrijeme i još uvijek je. Nije važno tko je predsjednik”, tvrdi. Amerika kao vječni neprijatelj Rusije, to je narativ koji se često odražava u ruskim državnim medijima, ali i obratno u Americi

Većina ljudi s kojima je BBC razgovarao ne vidi Ameriku kao zlog protivnika. “Ja sam za mir i prijateljstvo”, kaže Svetlana. “Ali moj prijatelj u Americi sada me se boji nazvati. Možda tamo nema slobode govora. Ili, možda, ovdje u Rusiji nema slobode govora. ne znam.”

“Naše zemlje i naša dva naroda trebali bi biti prijatelji”, kaže Nikita, “bez ratova i bez natjecanja tko ima više projektila. Više volim Trumpa. Dok je on bio predsjednik nije bilo velikih ratova”, dodaje.

Unatoč razlikama između Rusije i Amerike, dvije zemlje imaju jednu stvar zajedničku,  uvijek su imale muškarce predsjednike. “Mislim da bi bilo sjajno kada bi žena postala predsjednica”, kaže Marina. “Bio bih sretna da mogu glasati za ženu predsjednicu ovdje u Rusiji. Ne kažem da bi bilo bolje ili gore. Ali bilo bi drugačije”, zaključuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.