Putinov kritičar 2018. zadavljen u Londonu, smrt pokušali prikazati kao samoubojstvo?

Foto/screenshot: EPA/Euronews

NIKOLAJA GLUŠKOVA, biznismena i kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, netko je zadavio u Londonu.

Tijelo Nikolaja Gluškova pronađeno je 2018. godine u njegovom domu u jugoistočnom dijelu Londona, a danas je mrtvozornik Chinyere Inyama na sudu zaključio da je Putinov kritičar, po svemu sudeći, ubijen. Na sudu je također utvrđeno da postoje dokazi kako je njegova smrt pokušana biti prikazana kao samoubojstvo.

> JEZIVA SLIKA Ova trojica ljudi zamjerili su se Putinu. Danas su svi mrtvi

Pobjegao iz Rusije pa osuđen u odsutnosti

Gluškov je 2010. pobjegao iz Rusije nakon što je optužen za prijevaru koju je navodno počinio kao zamjenik direktora ruske aviokompanije Aeroflot. Ujedinjeno Kraljevstvo odobrilo mu je politički azil.

Rusija mu je sudila u odsutnosti te je 2017. godine osuđen na osam godina zatvora zbog navodne pronevjere 87 milijuna funti u Aeroflotu.

68-godišnji biznismen trebao je 12. ožujka 2018. godine pristupiti na Trgovački sud u Londonu kako bi iznio svoju obranu, ali tog dana njegova kćer Natalija našla je njegovo beživotno tijelo.

"Ne dirajte ništa dok policija ne dođe - netko ga je ubio"

Tijelo Gluškova nađeno je tjedan dana nakon što su bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova kći Julija otrovani ruskim nervnim otrovom novičkom u engleskom gradu Salisburyu, javlja BBC. 

Bolničar Hitne pomoći Dominic Biel na sudu je posvjedočio da je smrt Gluškova bila "sumnjiva", dodavši kako je Denis Trušin, Natalijin dečko, rekao: "Ne dirajte ništa dok policija ne dođe - netko ga je ubio".

U izvještaju patologa navodi se kako su ozljede Gluškova "konzistentne s gušenjem primijenjenim odostraga, pri čemu bi napadač stajao iza žrtve".

Blizak prijatelj oligarha koji je pronađen obješen u Engleskoj

"Pregledom dokumentacije i svih prikupljenih dokaza utvrđeno je da je Nikolaj Gluškov ubijen", objavio je sud.

Gluškov je bio blizak prijatelj ruskog oligarha Borisa Berežovskog, glasnog kritičara Vladimira Putina, koji je pronađen obješen u svom domu u Berkshireu 2013. godine. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.