Radić: Ja pobjeđujem. To je sad jasno i Penavi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tri dana prije unutarstranačkih izbora europarlamentarac Stjepo Bartulica poručio je da će poduprijeti Marija Radića za predsjednika Domovinskog pokreta. Istaknuo je da stanje u stranci nije dobro, a odgovornim smatra Ivana Penavu. Ocjenjuje i da se DP "pomalo podanički ponaša" prema HDZ-u. 

Mario Radić u razgovoru za RTL kaže da na svojoj strani ima puno više izaslanika od Penave. 

"Imam puno više od gospodina Penave, mislim da je to i njemu u ovom trenutku jasno. Ovo je prvi dio bitke koju ću ja završiti tek nakon 60 do 90 dana jer sam odlučio odmah nakon ovoga promijeniti statut i staviti novi način glasanja u DP-u. To je po principu 'jedan član jedan glas'."

Upitan je čekaju li onda, ako pobijedi, DP novi izbori. 

"To ne znam, ja ću se svakako kandidirati na tim izborima. Ne može organizacija od 10.500 članova imati predsjednika sa 70 ili 80 glasova. To nije u redu, to nema ni SDP, ni HDZ, ni jedna druga stranka. Pozivam ujedno sve da se kandidiraju nakon toga", kaže.

O tajnom glasanju

Nije ga strah što je glasanje tajno, pa oni koji su rekli da će glasati za njega možda to ne učine.

"U ništa se ne može biti siguran, sutra vas može zgaziti tramvaj pa ne možete ni doći na te izbore. Šalim se, ali ja sam ozbiljan čovjek i radim ozbiljne procjene, a zbog tih svojih procjena sam došao do tog zaključka."

Kaže da bi mogao raditi s Ćipom

Upitan je bi li mogao surađivati sa Stipom Mlinarićem ako on pobijedi kao potpredsjednik stranke. 

"Normalno, ja mogu raditi sa svima. Pokazao sam da sam širok čovjek koji ne želi razdvajati ni ljude ni stranku", rekao je.

"Ja ne mogu utjecati na volju bilo koga. U ovim izborima ja ću pobijediti, a nakon toga ćemo imati još jedne izbore - tko će se kandidirati, tko će biti predsjednik, zamjenik na drugim izborima po principu 'jedan član jedan glas' - ja ne znam. Prihvatit ću volju članstva svakako", dodao je.

Upitan je ostaju li u koaliciji s HDZ-om ako pobijede.

"Mi smo konzervativna desna stranka i najprirodniji saveznik nam je HDZ. Neke stvari ćemo nastaviti koje smo radili i dosad. Zadnjih mjesec i pol dana nisam bio u tijeku", kaže.

O koaliciji

Upitan je čime je nezadovoljan u koaliciji.

"Ne možete biti nezadovoljni, neke stvari ćemo ipak morati poboljšavati. Za neke stvari smo i mi sami možda krivi, jesmo li se postavili na pravi način. Ja mislim da se Penava nije postavio na pravi način u pregovorima", kaže.

"I ja sam sudjelovao u pregovorima prvi dio kada se radilo o ministarskim mjestima. Nakon toga, kada se odlučivalo o državnim tajnicima, ja tu više nisam sudjelovao. O njima sam saznao iz novina i ne mogu o tome ništa više reći", dodaje.

Što bi mijenjao? "Mijenjali bi način da mi moramo imati svoje politike. Ono što smo obećali biračima, sukladno koalicijskom sporazumu. Ja znam sadržaj sporazuma - neke stvari koje tamo pišu su provedene, a neke nisu."

O ulasku u vladu

Bi li ušao u vladu?

"Zašto ne? Mislim, pa ne bojim se ja ući u vladu niti se bojim bilo kojeg drugog mjesta. Odbio sam poziciju ministra demografije zato što sam tražio da državne nekretnine i administrativni dio MUP-a budu u tom ministarstvu, a to nismo dobili. Meni je žao Šipića jer on vodi središnji državni ured, a ne ministarstvo."

"Neću izgubiti niti o tome razmišljam. Ja sam čovjek koji uvijek razmišlja pozitivno i optimističan je. Uvijek gledam prema naprijed i svi moji potezi idu prema tome da ova stranka ostane i krene na novi put - jedan član jedan glas", dodaje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.