Radimir Čačić: Pitanje je trenutka kad će se početi rješavati spor sa Slovenijom

Foto: Hina

VARAŽDINSKI župan Radimir Čačić, koji je u Varaždinu primio slovensku veleposlanicu u Hrvatskoj Smiljanu Knez, ocijenio je kako je samo pitanje trenutka u kojem će se ići prema rješenju graničnog spora sa Slovenijom.

Nakon primanja u Županijskoj palači u Varaždinu i župan Čačić i veleposlanica Knez izjavili su da je gospodarska i pogranična suradnja dviju zemalja odlična, no politička je na prilično niskoj razini.

Rješenje je blizu

Čačić je rekao da smo jako blizu rješenju pograničnog spora.

"Samo je pitanje u kojem trenutku ćemo ići prema rješenju koje će Slovenija interpretirati kao implementaciju arbitražnog sporazuma, a mi kao bilateralni dogovor. Ali u suštini je svejedno. Poanta je da dođemo do rješenja i da prestanemo sami sebi kreirati teškoće", rekao je varaždinski župan i dodao da je arbitražni sporazum na kontinentu gotovo potpuno prihvatio hrvatske prijedloge oko granice, što je apsolutno prihvatljivo.

Loši politički odnosi

Slovenska veleposlanica žali zbog trenutačno loših političkih odnosa.

"Katkad imam osjećaj da se sve što se događa u prekograničnoj suradnji ne reflektira na državnu razinu. Osobno mi je žao zbog toga. Tu je paradoks i raskorak. Ne možemo riješiti pitanje granica, a rješenje imamo na stolu", rekla je Knez te istaknula da ti problemi ipak ne utječu na svakidašnju suradnju.

"Pred osam-devet godina odnosi su bili vrlo teški, bili su incidenti, i tek je arbitražni sporazum te incidente nekako smirio pa smo živjeli u vrlo dobrim odnosima. Nadam se da ćemo naći snagu da granični spor pokrenemo na pravi put", dodala je slovenska veleposlanica u Hrvatskoj.

Smiljanu Knez primio je i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, koji je s Miranom Senčarom, gradonačelnikom Ptuja, varaždinskoga grada prijatelja, razgovarao o proširenju tradicionalno dobre suradnje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.