Radnice s Filipina: Izrabljivane smo, vlasnik nam je prijetio. Policija: Istražujemo

Foto: Index

Policija je pokrenula istragu o slučaju skupine 25 Filipinaca koji su proteklih mjeseci, neki gotovo godinu dana, radili za Željku i Antona Glasnovića, vlasnike firme Sinovi groma d.o.o., koja u svom vlasništvu ima tridesetak kioska po cijelom Zagrebu, i teško ih optužili za izrabljivanje.

"Obavještavamo Vas da je u tijeku kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja točnog činjeničnog stanja u odnosu na navode članka objavljenog u Vašem mediju", potvrdili su iz policije za Index.

Podsjetimo, Index je razgovarao sa stranim radnicima koji kažu da su na svojim radnim mjestima provodili svaki dan u tjednu, radili su po najmanje devet sati, bez prava na bolovanje, godišnji odmor ili slobodni dan, i to za 600 eura mjesečno.

>> Radnice s Filipina: Izrabljivane smo, zaključavali su nas u kiosk, pišale smo u kadu

Kada su se, nakon mjeseci izrabljivanja, konačno pobunili, poslodavac im je počeo prijetiti te im je odbio vratiti radne dozvole, tvrde radnici koji su se, nakon što su dali otkaze, obratili Indexu.

Naše su sugovornice u kioscima u vlasništvu spomenute firme počele raditi prošle godine. Tamo su došle preko jedne agencije za zapošljavanje stranih radnika koja posluje u Hrvatskoj, no ima podružnicu na Filipinima. Da bi došle u Hrvatsku, morale su joj platiti otprilike 1100 dolara.

Radili bolesni

"U ugovoru stoji da ćemo dobiti 80 eura mjesečno za hranu. No nismo dobivali novac. Toni, kako smo ga zvali, donio bi nam kutiju namirnica, najviše povrća. One bi se jako brzo pokvarile jer smo na nas dvadesetak imali dva mala frižidera u koje nam ništa ne bi stalo", priča jedna od Filipinki.

Žene iz naše priče kažu da su, otkako su zaposlene, radile apsolutno svaki dan. Radno vrijeme počelo bi im u 5:30, a vlasnik bi ih već u 5:00 skupljao ispred smještaja. U jutarnjoj su smjeni, kažu, radili do 14:30, kada je počinjala popodnevna smjena, koja bi trajala do 23:00, ali bi zapravo, kako kažu, u kiosku ostajali do 00:00. Petkom i subotom smjene bi im trajale od 5:00 do 14:30 te od 14:30 do 1:00.

Prekovremeni im sati, priča naša sugovornica, uglavnom nisu bili isplaćivani. "Najgore nam je bilo s nedjelje na ponedjeljak jer bismo dolazile kući nakon 1 sat ujutro, a na posao smo morale krenuti u 5, tako da smo uglavnom spavale manje od četiri sata", pričaju.

Naše su sugovornice rekle i da im je vlasnik uzeo putovnice i spremio ih u svoj ured. "To je učinio nakon što je jedan od radnika otišao od njega i napustio Hrvatsku. Tada se jako naljutio i od tada svima uzima putovnice. Rekao nam je: 'Za ovo ste vi krivi, vi ste me natjerali na to'", priča jedna od Filipinki.

"Morali smo pišati u kadu"

To se, kako kažu, dogodilo u tobacco shopu u Španskom, no najgore je ipak, po njima, bilo raditi u kioscima na Selskoj cesti ili u Prilazu baruna Filipovića.

"U kiosku na Prilazu baruna Filipovića nas je poslodavac zaključavao u kiosk. Razlog je bio taj da brava nije radila s unutarnje strane. Zaključao nas je i dao nam je ključ kroz prozorčić, da popodnevna smjena može otključati kad dođe na posao. Rekao je da je to radi naše sigurnosti, no što da je došlo do požara? Također, oni su koji ondje radili duplu smjenu nisu mogli izaći cijeli dan, pa nisu imali ništa za jesti osim grickalica u kiosku", pričaju.

"U kiosku na Selskoj cesti nije bilo WC-a. Bila je nekakva kadica i u nju smo morali vršiti nuždu. Jedna žena koja je ondje radila imala je problema sa srcem, već je imala jedan srčani udar i visoki krvni tlak. Jednog je dana bila bolesna i bolio ju je želudac. Zamolila je vlasnika da je premjesti u drugi kiosk, zbog probavnih problema, no on je to odbio. Kako ondje nije mogla ići na WC i obavljati veliku nuždu, rekla je da taj dan mora ostati kod kuće.

Sljedećeg je dana doživjela nešto što ju je istraumatiziralo. Kada ju je poslodavac došao pokupiti pred kiosk i kada je htjela ući u auto, ušla je napola, a on je već krenuo. Ona je već napola bila u autu. Skoro joj je pregazio nogu. Bila je uvjerena da je kažnjava jer nije htjela raditi kada je bila bolesna", pričaju sugovornice.

"Rekao nam je da nikad nije vidio naš ugovor"

Nekoliko su se puta, kažu, vlasnicima žalili na uvjete rada te su im pokazivali ugovor koji su sklopili s agencijom koja ih je dovela u Hrvatsku u kojem je predviđeno pravo na bolovanja, godišnje i slobodni dan u tjednu. "Toni nam je rekao da on nikad nije vidio taj ugovor i da je on s agencijom sklopio potpuno drugačiji ugovor. Taj ugovor nam nije pokazao, mi ga nikad nismo vidjeli", pričaju.

Zbog svega toga oko 25 radnika s Filipina dalo je otkaz istovremeno, a tada je, po pričanju naših sugovornica, počela prava drama. Vlasnik im je, kažu, rekao da im neće vratiti papire, odnosno otkazati radne dozvole.

Vlasnik: Oni su pobjegli na sezonu

Index je kontaktirao vlasnike tvrtke preko broja telefona koji im na kioscima stoji na oglasu kojim traže nove radnike. Kada smo se predstavili, muškarac koji se javio rekao nam je da nije vlasnik, no brzo je ušao u razgovor s nama te je za odlazak Filipinaca prvo krivio vlasnika agencije Anenias, preko koje su Filipinci došli do firme Sinovi groma. Na pitanje je li 25 Filipinaca dalo otkaz kod njega u posljednjih mjesec dana, rekao da je ih "pokupio ovaj koji ih je i doveo".

"Agencija ih je pokupila i otišli su na druge poslove, jedni su u Italiji, drugi u Španjolskoj. Neki su samo došli i produžili dalje. Mi smo njima samo prvi korak, prvi ulaz", rekao je.

Tvrdi i da im nije uzimao putovnice, da ih je vratio čim im je napravio papire, a ustvrdio je i da tih Filipinaca sada više nema, da su svi otišli iz Zagreba.

Muškarac s kojim smo pričali tvrdi da su njima radne dozvole istekle. Na pitanje jesu li morali mokriti u kante kaže da nisu, da su mogli ići na WC gdje su god htjeli. Na pitanje je li ih zaključavao u kiosk rekao je da nije, da se to dogodilo samo nakon provale.

"Gdje su oni loše prošli? Došli su tu besplatno i otišli na bolje poslove. Pa neću ti otkazati dozvolu jer ja tražim nove ljude na HZZO-u. Tu su sjedili i nikad im nije bilo bolje, a sada tamo rintaju i rade na crno", tvrdi i dodaje da su zbog njih zatvorili četiri kioska. Također tvrdi da su sada s drugom agencijom dogovorili zamjenske radnike, koji bi im trebali doći uskoro.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.