Radnici Poljoprerade spašavali izgladnjele kokoši



RADNICI kompanije Poljoprerada d.d. iz Hrvatskog Leskovca danas su krenuli, uz asistenciju Prijatelja životinja, u štrajk zato što već mjesecima nisu dobili plaću na dvije peradarske farme na kojima se kokoši drže u groznim uvjetima.

U narančastim prslucima na kojima je bila ispisana poruka "Ja sam u štrajku", radnici su, uz asistenciju Prijatelja životinja, spasili dio izgladnjelih i poludjelih kokoši.

Prijatelji životinja jučer su pisali kako su posjetili farmu Brezovica i dokumentirali užase koje proživljavaju nesretne životinje. Od jeseni prošle godine, piše društvo, kokoši i pilići dobivaju hranu svakih nekoliko dana, i to u minimalnim količinama, tek toliko da prežive. Situacija je kulminirala u veljači ove godine, otkada se razmak između dva hranjenja povećao na od sedam do deset dana, jer radnici više ne dobivaju hranu za životinje.

 "Izgladnjele kokoši se međusobno kljucaju, 'vrište', gaze jedna drugu. Radnici svakodnevno izvlače iz kaveza mrtve kokoši i smanjuju svjetlost jer među iscrpljenim životinjama dolazi do kanibalizma. Očajni radnici ne mogu više gledati kako se kokoši, izluđene boravkom u uskim kavezima i neprekidnim izostankom hrane, muče i umiru. Kokoši su jučer i danas dobile minimalnu količinu hrane, ali i dalje je neizvjesno hoće li i kada dobiti sljedeći obrok ili će početi masovno umirati", stoji u priopćenju. 

Udruga je odlučila podnijeti prekršajnu i kaznenu prijavu protiv odgovornih u Poljopreradi d.d. i traži "što hitnije postupanje kako bi se spriječilo daljnje mučenje i pomor kokoši i pilića te sankcionirali svi odgovorni". Tzv. kokoši nesilice i bez uskraćivanja hrane prolaze strahovite patnje, na što Prijatelji životinja upozoravaju već godinama. Također, naglašavamo nužnost da Hrvatska zabrani baterijski uzgoj kokoši kao sramotni dokaz mučenja životinja zbog ljudske obijesti i težnje za profitom".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.