Smrznute radnice kod HDZ-ovog moćnika: Gazda nam pusti grijanje samo dva sata

Foto: Oriolik.com/Radio Slavonija

RADNICI tvornice namještaja Oriolik, smještene u Oriovcu, općini između Slavonskog Broda i Nove Gradiške, smrzavaju se radeći na niskim temperaturama.


Radnici su se požalili Upravi, odnosno vlasniku, bivšem HDZ-ovom saborskom zastupniku Stjepanu Pišoniću koji ih ignorira, pa su odlučili sa svojom pričom izaći u javnost.

U razgovoru za Index, radnici, koji su zbog straha od gubitka posla, (jer kakav god da je, ipak je kažu posao) željeli ostati anonimni, ispričali su u kakvim (ne)uvjetima rade.

"Naša je tvornica smještena u halama u kojima je toliko hladno, a gazda nam pusti grijanje samo dva do tri sata. Upali ga u 7 kad dođemo na posao i grije se sve do 9, ponekad 10 sati. Vani je čak toplije nego unutra.

Smrzavamo se i teško nam je raditi po toj hladnoći", kažu nam radnici.

Žene na bolovanjima

Ističu kako od njih dvjestotinjak zaposlenih, radi najviše žena, koje se zbog svega često razbole i završe na bolovanju.

"Žene šiju kožu za namještaj, a koža je gotovo pa smrznuta i teško je raditi s tim, tako da stvarno ispadne svašta od tog namještaja. Ne radimo petkom iako smo htjeli, no gazda nam je rekao da nas ne može platiti. Međutim kad dođe neka velika narudžba kao što je sad imamo onda se radi i petkom i subotom. Ponekad po 12 satu. To rade oni koji se prijave i za to dobiju 100 kuna", rekao nam je jedan od radnika.

Druga radnica je kazala kako u isto vrijeme dok one rade u halama na minusu, zaposleni u uredima nemaju tih problema, njima se kaže, cijeli dan griju prostorije.

Vlasnik ove tvornice i salona namještaja je Stjepan Pišonić, bivši HDZ-ov saborski zastupnik čiju su tvornicu ovog ljeta posjetili HDZ-ovi kandidati na izborima među kojima i ministar Zdravko Marić, koji je bio nositelj liste HDZ-a za V. izbornu jedinicu.

On nam je potvrdio navode radnika da se hale ne griju cijelo vrijeme. Međutim, tvrdi kako im ipak malo duže pusti grijanje.


Foto: Radio Slavonija

Direktor: Radim samo da im isplatim plaće

"Imamo grijanje na mazut, takav je režim grijanja. Stvar je u tome da je grijanje dosta skupo, velike su nam hale. Ponašamo se racionalno. Ujutro zagrijemo i gasimo peć u 13 sat, no kad je jako hladno onda se skroz grije. Mi živimo od tržišta koje je surovo. Sve što zaradimo, potrošimo, ulažemo.

Petkom ne radimo jer nema dovoljno posla, no sad imamo kupce kojima su jači jesenski kvartali pa radimo i vikende. A inače pošto je smanjena potražnja mogao sam ili otpustiti dio radnika, ili ovako da svi radimo. Plaćam im regres, božićnice. Zapravo samo i radim da njima isplatim plaće. Nas je ovdje 210, znate li vi koliko mi trebamo zaraditi da sve to isplatim?


A što da kažem ljudi su uvijek nezadovoljni. Ja im uredno plaćam sve po šihterici. Oni se žale što treba raditi, umjesto da su sretni jer smo na pozitivnoj nuli, plaćamo sve namete i poreze i sad se bune da dođu par puta raditi za 100 kuna, pa to je iznimno par puta.

Žalosno je da oni ovako govore o meni. Pitam se trebam li uopće brinuti za svoje radnike ako imaju takve objede", kazao je Pišonić u razgovoru za Index.

"Možda su prehlađene ili imaju svinjokolje"

Potvrdio nam je kako ima dosta žena na bolovanju. Kaže kako im je godišnja stopa bolovanja 9 posto. Pitali smo ga nije li to zbog uvjeta u kojima rade, na što nam je dao zanimljiv odgovor.

"Ne znam možda su prehlađene ili imaju svinjokolje. Znam samo da im plaćam regres i božićnicu po 1000 kuna te jubilarnu nagradu. Samo sam ove godine dao 100.000 kuna za posmrtnu pripomoć. Bus ih dovozi i odvozi na posao i još kao KV radnici imaju 2500 kuna plaću", rekao je Pišonić.

Zbog bazena zaradio kaznenu prijavu

Za kraj dodajmo kako je Stjepan Pišonić, bivši saborski zastupnik HDZ-a i vlasnik tvornice namještaja Oriolik, prije šest godina kazneno prijavljen zbog krađe vode, no prijava je odbačena.

Pišonića, koji je svoj privatni bazen uz svoju obiteljsku kuću u Slavonskom Kobašu punio iz uličnog hidranta, zbog neovlaštenog uzimanja vode prijavio je direktor Vodovoda.

Državni odvjetnik u Slavonskom Brodu Davor Smoljan tada je odbacio kaznenu prijavu, a u obrazloženju je napisao da je riječ o "beznačajnom kaznenom djelu jer je vrijednost otuđenih stvari manja od 1000 kuna te dodao da ukradena voda nije služila za daljnju preprodaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.