koronavirus

Radnici u zaštitnim odijelima skupljaju molitve iz pukotina Zida plača u Jeruzalemu

Foto: EPA

DVA PUTA godišnje timovi za čišćenje s dugim štapovima vade desetke tisuća pisanih molitvi koje posjetitelji tradicionalno ostavljaju u pukotinama Zida plača u Jeruzalemu.

U utorak je ponovno na red došlo to proljetno čišćenje. Ali ovaj put provedeno je uz pojačane mjere opreza zbog pandemije koronavirusa.

Radnici u zaštitnim odijelima i plinskim maskama poprskali su staro kamenje zida dezinficijensom, dok su drugi noseći rukavice štapovima vadili papirnate poruke ostavljene u tom „Božjem sandučiću”.

Policija je udaljila jednog nadobudnog vjernika koji je prišao zidu i poljubio ga, dan nakon što je Izrael postrožio ograničenja za molitve u javnosti.

Rabin Zida plača, Shmuel Rabinowitz, koji vodi brigu o tim molitvama i pazi da uvijek bude mjesta za još, izmolio je molitvu za spas „od tog neugodnog virusa koji je napao svijet”.

Papiri s molitvama stavljeni su u vreće za ritualni pokop na Maslinskoj gori.

Nedaleko od Zida plača dezinficirana je i džamija Al-Aqsa.

Zid plača ostatak je kompleksa Drugog hrama koji je uništen 70. godine nove ere. Iznad njega nalazi se Brdo hrama. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.