Radnik 2020. pao tijekom sanacije zgrade u Zagrebu i poginuo. Njegov šef sad optužen

Fotografija je ilustrativna i pokazuje sanaciju krova zgrade u Mesničkoj Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL

U travnju 2020. na gradilištu na Trnjanskoj cesti u Zagrebu dogodila se nesreća u kojoj je poginuo radnik tijekom sanacije krova uništenog u potresu.

Protiv vlasnika građevinske firme koja je te radove obavljala je sada podignuta optužnica kojom ga se tereti za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti za što je propisana kazna do osam godina zatvora, piše N1

Tužiteljstvo navodi da vlasnik tvrtke nije osigurao da se radovi obavljaju sigurno iako su obavljani na krovu, na visini većoj od tri metra. Također, u optužnici stoji da nijedan radnik nije bio osposobljen za rad na visini.

Što se dogodilo?

Radnik je pao s krova 14. travnja 2020. nešto prije 9 sati te zadobio višestruke ozljede od kojih je na mjestu umro. Na mjesto događaja došli su policija i inspektori zaštite na radu.

Svoj zapisnik zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu dostavili mjesec dana kasnije, a optužnica je podignuta skoro četiri godine poslije. Vlasnik tvrtke se tijekom istrage branio šutnjom, no svjedoci su opisali što se tog dana događalo.

"Mene i oca je vlasnik firme pozvao u Trnjansku cestu da mu pomognemo prekriti krov koji je stradao u potresu. Došli smo oko 8.10 sati. Otišli smo na tavan koji je na krovu imao četiri otvora što smo ih trebali pokriti.

Otac se popeo na krov a ja sam mu dodavao crijep. Čuo sam tada da je nešto lupilo pa sam pogledao kroz rupu. Tata je pao. Mi smo do tada na par gradilišta radili za tog vlasnika tvrtke, a trebao nas je uskoro i formalno zaposliti kod sebe. No to na kraju nije realizirano", rekao je sin stradalog radnika, piše N1.

"Nismo prošli nikakvo osposobljavanje za rad"

Sin radnika potvrdio je da ni on ni otac nisu prošli nikakvo osposobljavanje za rad, a da nisu dobili niti ikakve upute.

"Iako je tamo bilo svakakvih užadi, tata se nije vezao. Ne znam zašto to nije napravio, dok sam ga ja uvijek upozoravao da pazi. Valjda je mislio da se ništa neće dogoditi", svjedočio je mladić za vrijeme istrage.

Inspektor: Na gradilištu nije bilo ni mreže ni ograde

Inspektor koji je napravio očevid naveo je da svi radovi koji se izvode na visini većoj od jednog metra moraju biti osigurani.

"Radnici moraju biti osposobljeni za rad, kao i za pravilno korištenje zaštitne opreme. Na ovom gradilištu nije bilo ni mreže ni ograde. U potkrovlju sam vidio samo jedno uže, ali ono nije bilo korišteno. Građevinsku tvrtku su angažirali stanari zgrade na Trnjanskoj cesti", rekao je inspektor, piše N1.