Rajković za Index: Sanader i njegova hobotnica oštetili državu za 98, a ukrali bar 10 milijardi kuna

Foto: FAH

DRAŽEN RAJKOVIĆ, novinar koji napisao knjigu "Kako je Ivo Sanader ukrao Hrvatsku", Sanaderov izlazak iz zatvora nazvao je porazom državne strategije i borbe protiv korupcije.

Ta je borba tvrdi počela u vrijeme predsjednika Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor, a njihovi nasljednici, kaže, nisu učinili ništa sa svoje strane da tu strategiju koja je ističe, otpočetka bila osuđena na propast, izmjene, promjene i skrenu u učinkovitijem pravcu.

U razgovoru za Index Rajković kaže kako je predvidio da će Sanader izaći iz zatvora čim je ukinuta presuda za Fimi mediu i smatra kako će se vratiti u politiku čim se "očisti" od presuda.

"Sanader sad taktizira"

"Sanader sad nakon izlaska iz zatvora taktizira i sigurno da će se vratiti u politiku ako se očisti, a poznavajući hrvatsko pravosuđe sve je moguće. To je ono najgore, u ovakvom pravosuđu kakvo mi imamo moguće je da najneviniji dobije 100 godina zatvora, a s druge strane da se Sanadera proglasi nevinim", rekao je Rajković.

Ističe kako je u uvodniku za drugo izdanje spomenute knjige koju je predstavio na ovogodišnjem Interliberu već naveo da će Sanader biti pušten iz Remetinca.

"U šest mandata Sanader je zajedno s ostatkom korupcijske piramide učinio štetu od 98 milijardi kuna u hrvatskom proračunu od čega je po klasifikacijama OECD-a ukradeno barem 10 milijardi kuna. To su pokrali svi zajedno, cijela korupcijska hobotnica je u tom sudjelovala", rekao je Rajković.

"Za vrijeme Sanadera korupcionaške orgije u nikad dotad viđenim razmjerima"

Iako su kaže najviši predstavnici sudske vlasti odlučili da Sanader temeljem navoda optužnice i izrečenih presuda ipak nije kriv, neporeciv je, tvrdi Rajković, dojam da su se u Hrvatskoj tijekom Sanaderove vladavine događale korupcionaške orgije u nikad dotad viđenim ni ponovljenim razmjerima.

"Na budućim suđenjima Sanaderu, ali i drugima, morao bi se dogoditi pravni i činjenični preokret epohalnih razmjera u koji nipošto ne vjerujemo, a da bismo mogli nepobitno zaključiti kako su nam se mahnita isisavanja državnog novca samo priviđala", zaključio je Rajković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.