Rasistički napad roditelja na djecu u osnovnoj školi: "Vratite se u Meksiko"

Foto. Google Maps

GRUPA osnovnoškolaca pobijedila je na gradskom natjecanju iz robotike u Indianapolisu, a zatim pretrpjela rasističko nasilje protivnika, prenosi Independent.

To je bio prvi put da su u natjecanju sudjelovali učenici iz osnovne škole Pleasant Run. Pobjedom nad ostalim školama u Indianapolisu približili su se državnom prvenstvu.

"Oni su Meksikanci i uništavaju našu državu"


Ali, dok su mališani izlazili iz škole, neki od učenika koje su porazili i njihovi roditelji počeli su na parkiralištu dovikivati rasističke komentare: "Vratite se u Meksiko!".

Majka jednog od učenika izjavila je za Indianapolis Star: "Upirali su prstima u nas i govorili 'Isuse Bože, oni su gradski prvaci samo zato što su Meksikanci. Oni su Meksikanci i uništavaju našu državu'".

"Vide nas i misle da se nećemo natjecati, a onda pobijedimo i oni to ne mogu podnijeti"

Navodno su napadu na parkiralištu prethodili i drugi rasistički komentari na mjestu natjecanja, srednjoj školi Plainfield.

U pobjedničkom timu bila su dva Latino učenika i dva Afroamerikanca. Učenici u ostalih 20 timova bili su većinom bijelci.

Trenerica tima Lisa Hopper izjavila je: "Robotika je većinom svijet bijelaca. Jednostavno nisu navikli vidjeti tim kao što je naš. Vide nas i misle da se mi nećemo natjecati. A onda osvojimo prvo mjesto i oni to ne mogu podnijeti".

Desetogodišnji vođa tima: "Samo neka oni pričaju, mi idemo na 'svjetsko'"

Desetogodišnji vođa tima Elijah Goodwin rekao je: "Izvikivali su nepristojne komentare, ali samo neka oni pričaju koliko god žele, jer na kraju mi idemo na 'svjetsko'".

"Ovo neće uopće utjecati na nas. Nisam iznenađen jer sam navikao na takvo ponašanje. Kada imate stvarno dobar tim, ljudi se tako odnose prema vama. A mi imamo stvarno dobar tim", zaključio je mališan.

Nakon izbora Trumpa za predsjednika, sve je više prijava zbog rasističkog zlostavljanja u školama. Nastavnici kažu da se djeci imigranata često govori da "idu kući".



 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.