Rasplet Kutlinog Jadran filma možda nikad nećemo gledati

DVOTJEDNIK  Objektiv u svom posljednjem broju podsjetio nas je na aferu Jadran film koja se doticala afere Grupo, kada su Miroslav Kutle i Vinko Grubišić bili optuženi da su zajedno s Ninoslavom Pavićem i Ivićem Pašalićem skovali plan da preko Grupa, koji je bio svojevrsna tajna organizacija, ovladaju većinom hrvatskih medija. Naime, privatizacija Jadran filma se odigrala kada su polovicu dionica kupili mali dioničari, a drugu polovicu je zadržala država.

Kutlini ljudi u akciji

U akciju otkupljivanja dionica od malih dioničara prije drugog kruga privatizacije krenula je tvrtka Nova produkcija, Miroslava Kutle, a direktor joj je bio Vinko Grubišić.

"Oni su ubrzo stekli kontrolni paket dionica, a prema Hrvatskom fondu za privatizaciju su u nekoliko navrata probijali rokove u kojima su trebali platiti neotplaćene dionice. Iako je HFP na kraju raskinuo ugovor s Nova produkcijom, u drugom krugu su opet uočene nepravilnosti, a tada je dionice kupio Jako Andabaka preko svog privatizacijskog fonda Sunce koji je ubrzo stečene dionice prodao sadašnjim vlasnicima na čelu s Predsjednikom uprave Vinkom Grubišićem", podsjeća Objektiv u svom tekstu prebacujući priču u 2004. godinu kada Jadran film počinje s rasprodajom zemljišta. Tada se i od d Zagrebačke banke posudilo nešto više od 8 milijuna kuna.

Prodaja zemljišta i nekretnina

Na zanimljivo je kako su tada u razmaku od pola godine prodavali zemljište različitim tvrtkama, navodi Objektiv, koje su u svojim registrima imale upisane slične vlasnike, da bi na kraju 40 tisuća četvornih metara zemljišta tvrtka Kabrio u vlasništvu Zdenka Ivankovića prodala austrijskoj MID Grupi. Navodno je, naglašava Objektiv, MID Grupa za ovo zemljište na kojoj je izgrađen velebni Garden Mall platila 12 milijuna eura! .

"U prodaju se krenulo kako bi se zatvorila posudba od 8 milijuna kuna prema Zagrebačkoj banci, a MID Grupa je cijelo zemljište platila praktično 12 puta više. Uz sve to, sama vrijednost Garden Malla prema nekim izvorima je prilikom završetka izgradnje dosezala 65 milijuna eura pa je sasvim jasno da su na ovom zemljištu mnogi jako puno zaradili, a to nije napravio Jadran film koji se i dalje nalazi u teškoj situaciji iako to Vinko Grubišić nikada neće priznati", ističe se u tekstu Objektiva u kojem se dodaje da je Grubišić u svojim medijskim istupima želio Jadran film prikazati kao uspješnu tvrtku, no vijesti koje dolaze iz ove tvrtke govore suprotno.

Nema više velikih projekata

"Nekih velikih filmskih projekata više nema, a studiji se koriste uglavnom za televizijsku produkciju koja u Jadran filmu snima TV-serije, ali i druge projekte pa su i stanovnici Big Brother kuće svojedobno boravili u prostorijama Jadran filma. Možda je tada 'Veliki brat' iz cijele priče trebao isključiti one koji su u ponos filmske industrije ušli iz čudnih namjera i pretvorili ga u slučaj koji je uistinu teško shvatljiv pa makar se događa u državi koja neprestano iznenađuje sličnim stvarima", zaključuje se na kraju teksta.

Zabranjena Latinica

Zanimljivo je za podsjetiti kako se jedna od Latinica trebala baviti i Jadran filmom. Riječ je o emisiji "Zločin u privatizaciji ne zastarijeva", no  ona nikada nije objavljena. Umjesto toga, HRT je pustio priopćenje. 

"Hrvatska televizija obavještava gledateljstvo da nam se odvjetničko društvo Miljević i partneri obratilo u ime njihove stranke Jadran filma te nas upozorilo da bi se objava večerašnje Latinice koja se zove 'Zločini privatizacije ne zastarijevaju' mogla shvatiti kao pokušaj nanošenja teške štete Jadran filmu i pokušaj difamacije Jadran filma da bi ga se onemogućilo u završetku započetih poslova", stajalo je u priopćenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.