Raste pritisak na Kinu za oslobođenje disidenta Liua Xiaoboa koji boluje od raka

Foto: FAH

MEĐUNARODNI pritisak povećava se na Kinu kako bi pustila disidenta Liua Xiaoboa, u trenutku kad se dobitnik Nobelove nagrade za mir bori protiv raka u terminalnoj fazi u svojem bolničkom krevetu.

SAD i Njemačka pozvale su na oslobađanje Liua, nakon što je ustanova u kojoj se liječi objavila "respiratorno zatajenje" kod aktivista, što povećava mogućnost njegove skorašnje smrti.

Liu Xiaobo (61), simbol borbe za demokraciju u Kini, nalazi se na uvjetnoj slobodi i hospitaliziran zbog raka jetre nakon više od osam godina zatvora zbog "subverzije", objavio je krajem lipnja komunistički režim.

Obitelj disidenta odbila je da ga se intubira i priključi na umjetno disanje, izvijestila je u srijedu Sveučilišna bolnica No 1 u Shenyangu, na sjeveroistoku Kine, gdje je zaprimljen.

Bolnica je zadnjih dana objavila da je disident u "kritičnom" stanju, da se funkcija jetre pogoršava te da pati od zatajenja organa.

Zaštitnici ljudskih prava doveli su u pitanje iskrenost medicinskih izvješća vlasti. Bolnica u kojoj se liječi i u četvrtak ujutro bila je pod jakom policijskom zaštitom, a Internet stranica ustanove jedini izvor informacija o zdravstvenom stanju disidenta, čije je prezime tabu u Kini.

Supruga s njime u bolnici

Peking tvrdi da zdravstveno stanje Liua Xiaoboa zabranjuje svaku evakuaciju, suprotno onome što su u nedjelju izjavila dva inozemna liječnika, američki i njemački, kojima je bio dopušten pristup njegovu uzglavlju.


Njegova supruga Liu Xia nalazi se pored njega u bolnici, no mediji je ne mogu kontaktirati jer je u kućnom pritvoru od 2010.

"I dalje smo zabrinuti što Liu i njegova obitelj nisu u mogućnosti komunicirati s vanjskim svijetom te da nije slobodan odabrati vlastito medicinsko liječenje", izjavila je u srijedu glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders.

Njemačka je ponovno izrazila "spremnost ugostiti i pružiti medicinsku pomoć" disidentu, objavila je u njemačka vlada.

Ako umre u Kini, Liu Xiaobo postat će prvi dobitnik Nobelove nagrade za mir koji je preminuo dok mu je bila oduzeta sloboda, nakon njemačkog pacifista Carla von Ossietzkyja, preminula 1938. u bolnici dok su ga držali nacisti.

Liu Xiaobo osuđen je 2009. na 11 godina zatvora zbog "subverzije", nakon što je pozvao na demokratske reforme u zemlji. Koautor je manifesta Povelja 08, kojim se zalaže za slobodne parlamentarne izbore. Nobelovu nagradu za mir dobio je 2010.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.