Eskalirao je rat u Ukrajini. Što će sad Vučić i Dodik?

Foto: Borislav Zdrinja ATAImages/PIXSELL, Epa, Armin Durgut/PIXSELL

OTKAKO je u veljači Rusija napala Ukrajinu, traju nagađanja i prognoze oko situacije u regiji, odnosno koliko ovaj rat može poglavito utjecati na Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

>>Putin naredio mobilizaciju. Što to znači za Ukrajinu?

Nakon žestoke ukrajinske protuofenzive, a u kojoj su ukrajinske oružane snage nedavno zauzele više od 2500 četvornih kilometara svoje zemlje pod ruskom okupacijom, Ruska Federacija se odlučila na eskalaciju sukoba, što je dodatno produbilo pitanje oko utjecaja na jugozapadni Balkan.

Vijesti o eskalaciji alarmirale cijeli svijet

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je djelomičnu mobilizaciju kako bi ojačao ruske snage. Zbog toga su u Rusiji izbili žestoki prosvjedi na kojima je privedeno 1200 ljudi. Njima prijeti dugogodišnja zatvorska kazna.

 

Uglavnom, vijesti o eskalaciji su alarmirale cijeli svijet. Neki okviran zaključak bio bi taj da mobilizacija teško može spasiti posrnulu rusku vojsku, ali mogla bi je na kratki rok sačuvati od kolapsa.

A kako je to tema od velikog značaja u cijeloj Europi i svijetu, tako je i u regiji, o kojoj se kroz ruske aspiracije govori od početka rata.

>>Dodikova parlamentarka prijeti Bosni Rusijom: Nemojte poslije "nismo znali"

>>Rusija ozbiljno zaprijetila BiH

Dakle, još početkom rata, u ožujku, Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a u državnom parlamentu, stranke predsjednika Milorada Dodika i člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, komentirajući na društvenim mrežama rat u Ukrajini, zaprijetila je da se i u BiH može dogoditi sličan scenarij.

U travnju je veleposlanstvo Rusije u Bosni i Hercegovini zaprijetilo ovoj zemlji zbog njezinih aspiracija da postane članica NATO-a, navodeći kako bi to predstavljalo jasan "proturuski korak" na koji bi Moskva morala odgovoriti.

Vučić govori o trećem svjetskom ratu, Srbija i dalje neopredijeljena

Što se tiče Srbije, tu je glavno pitanje od početka rata za koga će se ona opredijeliti, Zapad ili Rusiju. Opredjeljenje za Rusiju potkopava srpske aspiracije prema zapadnoj Europi. Srbija zasad i dalje balansira između dvije strane. I dalje se nije priključila zapadnim sankcijama Rusiji.

I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je govorio ovog tjedna da ga je strah onoga što slijedi.

"Vjerujte mi, ne dođe li do primirja poslije Donbasa, imat ćemo gori svjetski rat nego što je bio drugi. Mali čovjek s Balkana to govori. Nadam se da će početi s mirovnim pregovorima, inače odosmo svi", podvukao je nedavno Vučić.

 

Također, mogući problem za Srbiju je i dolazak velikog broja Rusa zbog mobilizacije i rata. 

Olenik: Nacionalisti su malo utihnuli nakon ukrajinskih pobjeda

Kakva je zaista situacija u Srbiji? Popričali smo s dugogodišnjim kritičarem režima Aleksandra Vučića i zastupnikom Narodne skupštine Srbije s liste "Zajedno za Vojvodinu" Aleksandrom Olenikom.

"Vučić ima tu jednu dramaturšku crtu da oko svega nepotrebno čini priču. Situacija jest ozbiljna, što se tiče građana malo se promijenila kod pojedinaca koji su bili najzastupljeniji zagovornici ruske agresije. Ti nacionalisti su malo utihnuli nakon ukrajinskih pobjeda. Putin im je i osobno dao mogućnost da se pridruže borbi. Nitko se pozivu nije odazvao.

Čini mi se da više u društvu nema toliku prolaznost to busanje u prsa. Kao svi desničari, bili su hrabri kad je trebalo druge tjerati u rat. Imate primjer sa sinom Dmitrija Peskova kojega su lažno nazvali da se javi da ide u vojsku pa je došlo do izgovora. Tako bi i svi ti zagovaratelji rata nestali", govori.

"Pogrešno je što Vučić opravdava Miloševića, Šešelja i sebe"

"Sada mi imamo situaciju i oko dolaska Rusa, onih koji bježe od eventualne mobilizacije. Cijena karte je astronomski skočila, desetak dana unaprijed su svi letovi rasprodani", govori on.

Nadovezao se na Vučićevo obraćanje Ujedinjenim narodima.

"Pogrešno je jer ono temeljem priče o Kosovu povlači jednakost Srbije i Ukrajine, a tu nema jednakosti. Tako sakriva i opravdava zločinačku politiku Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja, a samim tim i sebe.

Oni su imali ideju o velikoj Srbiji, on ima taj "srpski svet", ali zaboravlja najvažnije. Rusija je napala Ukrajinu. To povlačenje jednakosti Ukrajine i Srbije je sramotno opravdavanje zločinačke politike i njega osobno jer je u tome sudjelovao", govori.

"I dalje ćemo sjedati na pet stolica"

Što se tiče promjene službene politike, Olenik kaže da nije optimist.

"Mislim da neće biti promjena. i dalje ćemo sjedati na pet stolica i šest stubova. To je štetno za građane i državu, svaki dan koji prođe a da nismo uveli sankcije, povećava štetu. To dolazi na naplatu građanima. Guramo sebe na poziciju Bjelorusije", zaključio je Olenik.

Što se tiče BiH, najveće pitanje je ono oko pozicije člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. O eskalaciji sukoba, Dodik se nije posebno izjasnio. Ipak, bio je na sastanku kod Putina gdje je poručio da je sretan da ima takve prijatelje.

>>Dodik na sastanku s Putinom: Za nas je važno da imamo prijatelje kao što ste vi

>>Dodik: Naš cilj je Republika Srpska kao nezavisna država

Uoči odlaska u Moskvu kazao je da njegov glavni cilj ostaje uspostava Republike Srpske kao neovisne države. Također, rekao je da će od Putina tražiti da Rusija u Vijeću sigurnosti UN-a glasa za nastavak vojne misije Europske unije u BiH "Althea" jer procjenjuje kako je to sada jedini način da se spriječi raspoređivanje snaga NATO-a.

Marić: Dodik je samo kriminalac koji glumi nacionalista

Politička analitičarka Ivana Marić ne smatra da u svemu ovome ima nečeg posebno novoga. 

"Sreća u nesreći je ta da je Dodik mudar političar i da ipak nije nacionalist, nego samo kriminalac koji glumi nacionalista jer ne želi odgovarati za svoj kriminal. On dobro spina, ali neće napraviti ono što bi moglo naškoditi BiH. On i ne želi odcjepljenje", govori ona za Index.

Dodaje kako očito vješto manipulira odcjepljenjem.

"Neće ovo sve imati nekog značaja u BiH. Da je Dodik želio zakuhavati, to bi već napravio na mnogo načina kad je rat počeo. On dođe do određene točke, provocira, ali točno stane na vrijeme da ga ne bi "pretukli", navodi.

Tvrdi i ona da očekuje kako će splasnuti optimizam i ljubav prema Rusiji uz najnovija događanja. Što se tiče ruskog odnosa prema BiH, odnosno prethodnih pretenzija, dodaje kako to ne treba smatrati nečim ozbiljnim.

"Rusija koristi BiH zbog geografskog položaja"

"Rusija ima pristup Europi samo preko BiH ili Srbije, Rusi su svjesni da čak niti s Vučićem ne mogu komunicirati kako žele pa nekakve strjelice odapinju prema BiH. A vide i da mogu jer nitko od političara na to ne reagira. Baš nitko.

Njima je BiH zanimljiva zbog geografskog položaja, žele tako predstaviti sebe kao one koji imaju partnere u srcu Europe. Samo se o tome tu radi", kazala je ona.

Dodaje kako su ipak prisutne određene zablude u narodu.

"U narodu Republike Srbije se smatra ipak da je Rusija tu kao neki prijatelj, kao da je puno uložila. To su zablude. Tako Bošnjaci misle da je Turska puno ulagala. A istina je drugačija, u suštini Austrija je najviše pomagala. No, to su neke krive percepcije o prijateljstvu.

Čini mi se ipak i da Srbi u BiH, kao Hrvati i Bošnjaci, idu prema Zapadu. Kunu se u te druge države, ali Zapad je bolji izbor za život, moderne demokracije. Ipak to oni znaju", dodala je Marić.