Ravnatelj civilne zaštite čestitao Božić: Hrvatska će do ožujka 2026. biti bez mina

Foto: Pixsell/Davorin Visnjic

RAVNATELJ Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut u čestitki za Božić i Novu godinu zahvalio je svim sudionicima sustava civilne zaštite i MUP-a na uloženim naporima i ostvarenim rezultatima, uz želju da budu još bolji i spremniji za nove izazove. Trut je istaknuo da je i ova godina bila puna izazova, pogotovo u svjetlu sve učestalijih i intenzivnijih izvanrednih događaja i ekstremnih pojava, primarno kao rezultat klimatskih promjena.

Ratna događanja u Ukrajini i raseljavanje ukrajinskog stanovništva, dodao je, još jednom su pokazali izuzetno važnu ulogu Ravnateljstva, ali i cijelog sustava civilne zaštite u kriznim situacijama, koji su, sa svim ostalim relevantnim institucijama i udrugama na državnoj i lokalnoj razini, uložili velike napore kako bi se raseljenim osobama omogućio prihvat, zbrinjavanje i potpuna integracija u društvo. 

"Uvjeren sam da će preostalih šest županija u potpunosti biti razminirano do ožujka 2026."

Trut je istaknuo i kako je potpuno novi zamah u procesu upravljanja rizicima postignut donošenjem Strategije upravljanja rizicima od katastrofa do 2030., koja je i ključan preduvjet za korištenje sredstava iz EU fondova.

"Upravo je rad na projektima prioritet Ravnateljstva civilne zaštite kako bi dalje razvijali kapacitete sustava, jačali nacionalnu, ali i otpornost EU na prirodne i tehničko - tehnološke katastrofe", dodao je.

Podsjetio je i da je ove godine iz minski sumnjivog područja isključena i Požeško-slavonska županija, a uvjeren je da će preostalih šest županija, u skladu s planom, u potpunosti biti razminirano do ožujka 2026., čime će se ostvariti krajnji cilj - Hrvatska bez mina.

Državna intervencijska postrojba civilne zaštite dobila specijalističku ronilačku skupinu

Istaknuo je da je ove godine Državna intervencijska postrojba civilne zaštite dobila specijalističku ronilačku skupinu unutar modula za spašavanje na vodi.

"Imati laboratorij koji je izabran medu šest najboljih u svijetu prema procjeni njemačkog Fizičko-tehničkog saveznog instituta - PTB je veliko međunarodno priznanje našim stručnjacima na području rada s eksplozivnim atmosferama", istaknuo je Trut.

U ime Ravnateljstva civilne zaštite i u svoje osobno ime poželio je sretan i blagoslovljen Božić te obilje radosti, zdravlja i uspjeha u novoj 2023. djelatnicama i djelatnicima Ravnateljstva civilne zaštite, MUP-a te sudionicima sustava civilne zaštite i njihovim obiteljima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.