Ravnatelj Đačkog doma Zadar prijavljen za zloporabu položaja i ovlasti

JUČER je dovršena kriminalistička obrada nad 64-godišnjim Milom Ivkovićem, ravnateljem Đačkog doma u Zadru, kojeg je još u rujnu 2007. godine kuhar Boris Franić prijavio za nesavjesno poslovanje, zlouporabu ovlasti i višestruko preplaćivanje roba i usluga.

Kako je izvijestila PU zadarska, Ivkovića se tereti da je kao odgovorna osoba temeljem plana nabave za 2008. godinu proveo postupak nabave roba i usluga suprotno Zakonu o javnoj nabavi oštetivši time Đački dom za oko 330.000 kuna te da je nerealnim smanjivanjem planiranih količina robe za 2009. godinu izbjegao postupak javne nabave. Protiv njega je podnesena kaznena prijava zbog osnovane sumnje da je počinio više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti.

Podsjetimo, riječ je o slučaju na kojeg je upozoravala i Vesna Balenović, predsjednica Udruge "Zviždač". Kuhar Boris Franić je na konferenciji za novinare održanoj prije nekoliko tjedana progovorio o izvanrednom otkazu kojeg je dobio 16. lipnja. Franić ističe, kako je isti dobavljač, trgovački obrt "Samirić", voćem i povrćem snabdijevao Đački dom i hotel Kolovare. Nažalost, Đački dom je dobavljača tih namirnice plaćao po višestruko višim cijenama, nego hotel. Niti sa nabavom mesa nije bilo ništa bolje. Ravnatelj Ivković, meso za šestotinjak obroka dnevno, nabavlja od poduzeća "Mesopromet Šime", koje nema niti jednog uposlenika. Jedina uloga tog fantomskog dobavljača bila je, da uvećava fakture pravih dobavljača, koji su mesom snabdijevali kuhinju Đačkog doma, poput "Gavrilovića" i PIK "Vrbovca". Na taj način Ivković je sebi i fantomskom dobavljaču, naveo je Franić, priskrbio nezakonitu dobit.

Franić smatra da je takvim radom ravnatelj Ivković oštetio Đački dom za najmanje 300.000 kuna godišnje. "S obzirom da takvim stilom Ivković vodi Đački dom već 17 godina, možemo smatrati da je državu oštetio za najmanje 5 milijuna kuna", naveli su Franić i Balenović. Ivković, dakako, nije nikako mogao oprostiti kuharu Franiću, javno iznošenje njegovih "poslovnih tajni" medijima te mu je prije mjesec dana uručio izvanredan otkaz. Iskoristio je priliku, smatra Balenović, jer Franić navodno nije opravdao svoj višesatni izostanak s posla, zbog odlaska liječniku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.