Ravnateljica zavoda za hitnu medicinu: Ljudima je potrebna Hitna helikopterska medicinska služba

Foto: FAH

RAVNATELJICA Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Buljević pozvala je državne vlasti da podupru projekt Hitne helikopterske medicinske službe (HHMS), čiji je rok provedbe pilot-projekta istekao, ističući da je takva medicinska pomoć potrebna ljudima.

O potrebi nastavka tog projekta bilo je riječi na svečanosti u povodu 122. godišnjice hitne medicinske službe na području Primorsko-goranske županije i Hrvatske u Opatiji, na kojoj su bili i sudionici pilot-projekta HHMS-a iz te županije, liječnici i medicinski tehničari.

Grba-Buljević tom je prigodom posebice istaknula da su oni stekli znanje i kompetencije za obavljanje tog odgovornog posla te se, poručila je, ne smije dopustiti da odu raditi u inozemstvo,nego im se mora omogućiti da nastave raditi u Hrvatskoj.

Pomoćnik ministra zdravlja Miljenko Bura ustvrdio je, pak, da je tijekom pilot-projekta postignuto sve što je bilo moguće s obzirom na okolnosti. Nužnim je ocijenio evaluaciju postignutoga i pronalaženje načina kako uspostaviti tu službu.

Istaknuo je da se tim pilot-projektom namjeravao potaknuti interes onih koji odlučuju i onih koji mogu sudjelovati u takvom obliku hitne pomoći. "Zbog otvaranja mogućnosti hrvatskim tvrtkama da sudjeluju u projektu, nismo sklopili dugotrajni najam s tvrtkom iz inozemstva", rekao je.

Ocijenio je kako u tom projektu ne bi smjelo biti politike ni kontroverzi te da će ga braniti do kraja jer "ne smijemo dopustiti ignoranciju" s obzirom na njegovu važnost s medicinske i demografske strane. "Tko to ne prepoznaje je politikant", istaknuo je Bura.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije Davor Vukobrat iznio je podatke po kojima su u sklopu pilot-projekta sa zračne luke na Krku obavljena 104 leta - 78 letova zbog pomoći pri akutnim stanjima bolesti, a ostali zbog prometnih nesreća i pomoći trudnicama. Sudjelovalo je deset liječnika i medicinskih tehničara toga županijskog zavoda te još četiri stručne osobe u operativnom središtu.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža najavio je da će ta komora objektivno vrednovati ostvarenja po svim parametrima helikopterske hitne pomoći te s rezultatima izaći u javnost. "Krajnje je vrijeme da o stručnim pitanjima odlučuju stručne osobe, a ne politika", istaknuo je.

Ravnatelj udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković helikoptersku je službu ocijenio kao vrlo uspješan projekt, završetak velikog posla vezanog uz reformu hitne medicinske pomoći u Hrvatskoj, a zamjenica primorsko-goranskog župana Mirna Medarić ustvrdila je da ta služba na jadranskim otocima nije samo medicinski nadstandard, nego osnovna ljudska potreba.

Na svečanosti je proslavljena 122. godišnjica utemeljenja prethodnika današnjih zavoda za hitnu medicinu, Dobrovoljnoga spasilačkog društva liječilišnog mjesta Opatije, prve službe tog tipa u županiji i na području Hrvatske čiji je osnivač bio barun Jaromir von Mundy.

Zavod za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije, koji ujedno slavi svoj dan, prošle je godine imao više od 27.000 intervencija, što je 8,4 posto više nego 2014. Posebice je istaknut prvi certifikat ISO 9001 koji je u Hrvatskoj dobio taj zavod za sustav kontrole kvalitete i poboljšanja poslovanja, a Maja Grba-Bujević ocijenila ga je kao "perjanicu hitne medicine u Hrvatskoj".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.