Razgovarali smo s vlasnikom restorana koji od danas nosi Michelinovu zvjezdicu

Foto: Boškinac

HRVATSKA od danas ima dva nova restorana s Michelinovom zvjezdicom. Radi se o restoranima Boškinac u Novalji i LD Terrace u Korčuli. 

Razgovarali smo s voditeljem restorana Boškinac Borisom Šuljićem. 

>> Vlasnik paškog restorana koji je oduševio Bourdaina otkriva kako spasiti turizam

Kako stoji na stranicama Michelinova vodiča za Hrvatsku 2020. godine, restoran Boškinac u Novalji ističe se "lokalnim hrvatskim proizvodima čiji puni intenzitet okusa izvlači chef Matija Bregeš kombinirajući iznimnu pripremu hrane s inovacijom". 

"Ovo je doista veliko priznanje za naš rad, ali prije svega moram reći da ovu nagradu posvećujemo našem prerano preminulom chefu Leu Aličeviću, koji je s nama bio pet godina i nažalost prerano otišao. Sretni smo zbog nagrade, ali žalosni što naš kolega nije s nama", rekao je Šuljić. 

"Danas dobiješ priznanje, ali to ne znači da ćeš ga sutra imati"

Dodaje kako zasluge prije svega idu chefu Matiji Bregešu, njegovu timu i Šuljićevoj supruzi Mireli. 

>> Još dva hrvatska restorana dobila Michelinovu zvjezdicu

"Sve se poklopilo. Ambicije svih nas su se pomirile te smo dugogodišnjim trudom i sinergijom došli do više stepenice. Mi smo tu na otoku tako da je sve konfekcijski, infrastrukturno je jako teško bilo i organizirati ljude i održati lanac nabave, ali sve smo uspjeli jer smo zajedno grizli. Uvijek smo težili nečemu višem, imali ambicije za autorskom, visokom, otočnom gastronomijom. Uvijek smo bili iskreni u svom izričaju i uvijek nam je bilo bitno poštovati postulate visoke gastronomije. Danas dobiješ priznanje, ali to ne znači da ćeš ga sutra imati", navodi Šuljić. 

Inače, ovaj restoran, unatoč tomu što je lociran na Pagu, nema pogled na more. 

"To je vjerojatno jedina stvar koja nedostaje ovom nevjerojatnom imanju na kojem elegantni ambijent i prelijepo mediteransko okruženje više nego kompenziraju izostanak pogleda na more", stoji u Michelinovom vodiču. 

Podsjetimo, restorani Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb) i Draga di Lovrana (Lovran) zadržali su svoje zvjezdice.

Hrvatska se danas može pohvaliti s ukupno 70 restorana s Michelinovim oznakama. Rezultat je to tajnih posjeta profesionalnih inspektora Michelina, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane na čijim je stranicama objavljen popis za Hrvatsku, stoji u priopćenju HTZ-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.