Reagiranje Fine na medijske napise na temu pokretanja stečajnog postupka Jadran film

Foto: FAH

U SKLADU sa Zakonom o medijima, objavljujemo Finino reagiranje na medijske napise na temu pokretanja stečajnog postupka Jadran film produkcije d.o.o., koji su objavljeni 11. i 12. veljače 2016.

> Jadran film produkcija demantira stečaj: "Fina je sud dovela u zabludu"

"Dana 1.9.2015. godine, na snagu je stupio Stečajni zakon (NN 71/15, dalje u tekstu: Zakon) te je odredbom članka 444. stavak 3. Financijskoj agenciji (dalje u tekstu: Fina) propisana obveza objave, na mrežnoj stranici e-Oglasne ploče sudova, popisa pravnih osoba koje na dan stupanja na snagu Zakona u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje imaju evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, bez pristanka pravne osobe, u roku od osam dana od dana stupanja na snagu Zakona.

Budući da je društvo Jadran film produkcija d.o.o. na dan stupanja na snagu Zakona, u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje, imalo evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 266 dana, isto se nalazi na popisu pravnih osoba koje je Fina objavila na mrežnoj stranici e-Oglasne ploče sudova.

Nadalje, za pravne osobe koje na dan stupanja na snagu Zakona u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje imaju neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 do 360 dana i koje nemaju zaposlenih, Fini je, odredbom članka 444. stavak 1. odlomak 3. Zakona, propisana obveza podnošenja zahtjeva za provedbu skraćenoga stečajnog postupka, najkasnije u roku od šest mjeseci, ali ne ranije od četiri mjeseca od dana stupanja na snagu Zakona (u razdoblju od 01.01.2016.-01.03.2016. godine).

Slijedom prethodno navedenog, netočni su navodi društva Jadran film produkcije d.o.o. navedeni u dopisu, upućenom Hini: "Fina protivno stečajnom zakonu, nije uz svoj zahtjev dostavila Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje, niti potvrdu iz koje bi bile vidljive neizvršene osnove za plaćanje, budući ih nema, već je samo paušalno navela podatak o blokadi računa čine je dovela sud u zabludu", a koji su navedeni i u članku, budući da je društvo Jadran film produkcija d.o.o. na dan stupanja na snagu Zakona, u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje imalo evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 266 dana.


Netočan je, također, i navod da je Fina samo paušalno navela podatak o blokadi računa, odnosno nije dostavila Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje niti potvrdu iz koje bi bile vidljive neizvršene osnove za plaćanje, budući da su podaci o danima blokade i ukupnom iznosu duga naznačeni u obrascu zahtjeva za provedbu skraćenoga stečajnog postupka vjerodostojni podaci upisani iz Očevidnika redoslijeda osnova za plaćanje. Sadržaj podataka navedenih u obrascu zahtjeva za provedbu skraćenoga stečajnog postupka propisan je Pravilnikom o sadržaju i obliku obrazaca na kojima se podnose podnesci u predstečajnom i stečajnom postupku (NN 107/15).

Sve daljnje odluke vezane za pokretanje i otvaranje stečajnog postupka, odnosno odbacivanje zahtjeva za provedbu skraćenoga stečajnog postupka/prijedloga za otvaranje stečajnoga postupka isključivo su u domeni nadležnog suda kojemu je zahtjev za provedbu skraćenoga stečajnog postupka/prijedlog za otvaranje stečajnog postupka podnesen.

Također, odredbom članka 444. stavka 4. Zakona propisano je da pravna osoba može Fini podnijeti zahtjev za brisanje s popisa pravnih osoba koje na dan stupanja na snagu Zakona u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje imaju evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje, ako u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje nema više evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, a što navedeno društvo nije učinilo te je time prešutno pristalo na pokretanje stečajnog postupka.

Dakle, kako se radi o poduzimanju radnje koju je Fina bila dužna poduzeti sukladno zakonskim odredbama i za poduzimanje iste bili su ispunjeni svi zakonom propisani uvjeti, navodi izneseni u tekstovima na ovu temu, u potpunosti su neosnovani", piše Fina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.