Reakcije na ostavku njemačke ministrice obrane: "Jadno je vodila naše snage"

Foto: EPA

OSTAVKA njemačke ministrice obrane Christine Lambrecht zapravo je bila očekivana. Ova iskusna političarka iz vladajućeg SPD-a, koja se prethodno iskazala kao ministrica pravosuđa, od početka se nije snašla u novom resoru. 

Zaredala je niz gafova, poput sada već notorne novogodišnje čestitke u kojoj govori da joj je rat u Ukrajini omogućio da upozna nove i zanimljive ljude (?!), ali još važnije, pokazala je da se ne zna nositi s velikim problemima njemačke vojske Bundeswehr, koja upravo započinje veliku transformaciju izazvanu ruskom invazijom na Ukrajinu.

>> Njemačka ministrica obrane govorila o ratu u Ukrajini. Bild: Posramila je Njemačku

Reakcije na ostavku u njemačkim medijima stoga naglašavaju da je Lambrecht trebala otići.

"Bundeswehr je bio jadno vođen i predstavljen u ovoj ključnoj fazi"

Konzervativni list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u komentaru u povodu odlaska ministrice obrane ističe da se Lambrecht nije dovoljno upoznala s funkcioniranjem resora obrane. "Christine Lambrecht to je nedostajalo kao ministrici obrane od samog početka. A ništa bolje nije prošla ni kao nositeljica ovlasti zapovijedanja vojskom, a ni pred ratom u Ukrajini."

FAZ piše da je "Bundeswehr jadno vođen i predstavljen u ovoj ključnoj fazi", ali odgovornost za to primarno ima kancelar Olaf Scholz, koji je Lambrecht postavio na tu poziciju.

"Što treba Ukrajini, koja uz velike žrtve brani naše vrijednosti protiv agresora? Što je potrebno našoj zemlji, što je potrebno našim oružanim snagama da bi bile spremne održavati slobodan poredak i braniti svoje interese?" pita se FAZ i ističe da bi novi njemački ministar obrane trebao imati odgovore na ta pitanja. Stoga apeliraju na Scholza da ovaj put za resor obrane "nađe pravo rješenje". 

U petak je važan sastanak ministara obrane u bazi Ramstein

Javni servis ARD podsjeća da je "Lambrecht zapravo htjela završiti svoju političku karijeru prije zadnjih saveznih izbora". 

"No onda je kancelar Scholz iznenađujuće odvjetnika postavio za ministra obrane. Kada je Christine Lambrecht preuzela dužnost u prosincu 2021., bila je svjesna da preuzima resor koji je godinama bio u krizi, a prvi izazov je bio velik nedostatak opreme. Obećala je da će poboljšanje nabave u Bundeswehru postati prioritet", ističe ARD.

"Trebalo je do prosinca da prvi od mnogih planiranih projekata naoružanja krene s mrtve točke", dodaju.

Lijevo-liberalni list Sűddeutsche Zeitung (SZ), pak, naglašava da Scholz mora vrlo brzo naći zamjenu za Lambrecht. Najavljeno je da će nova osoba na čelu ministarstva obrane biti predstavljena već sutra. Zašto? Između ostalog, "jer su za petak zakazani razgovori ministara obrane zapadnih zemalja o daljnjoj vojnoj pomoći Ukrajini u američkoj zračnoj bazi u Ramsteinu u pokrajini Rheinland-Pfalz". 

"Američkog ministra obrane Lloyda Austina očekuje se u četvrtak u Berlinu", dodaje SZ konstatirajući da ga ondje treba dočekati novi ministar ili ministrica obrane, a ne Lambrecht kao ministrica u ostavci.

Die Welt napao Lambrecht jer je za svoje promašaje okrivila medije

Konzervativni Die Welt ministrici u odlasku zamjera i obrazloženje svoje ostavke. "Ne, mediji nisu krivi", piše Die Welt.

"Sa stajališta Christine Lambrecht razumljivo je zašto ona to tako vidi. Što je više promašaja nizala, posebno su se tabloidi s guštom obrušili na ministricu obrane. Neki su naslovi svakako bili diskutabilni, ali u oproštajnoj izjavi Lambrecht ignorira činjenicu da je ona sama dala materijal za medijske kritike. I da su razlozi medijske oštrine bili dublji od nesretnih površnosti, poput njezinog neuspjelog videa na Instagramu u novogodišnjoj noći", piše ovaj njemački list i dodaje da mediji nisu vodili kampanju protiv ministrice. 

"Ubrzo nakon što je položila ministarsku zakletvu Lambrecht je preskočila inauguracijski posjet, koji se smatrao obaveznim, i umjesto toga otišla na skijanje u austrijski Ischgl. 2022. godinu započela je sa sada ozloglašenih 5000 kaciga za Ukrajinu, što je također narušilo imidž Njemačke u ostalim zemljama", podsjeća ovaj list.

Reakcije opozicije: Brzo nam treba novi ministar obrane

Opozicija smatra da je ostavka Lambrecht došla prekasno.

Glavni tajnik CDU-a Mario Czaja pozvao je na brzu zamjenu nakon ostavke ministrice obrane. "Očekivali smo da će kancelar Olaf Scholz ovu odluku donijeti ranije", rekao je.

"Sada nam brzo trebaju jasnoća i kompetencija za Bundeswehr. Trupe moraju znati tko ih vodi. Za nadolazeće projekte naoružavanja i odluke o mogućim isporukama tenkova Ukrajini potrebno je brzo imenovati nasljednika", rekao je istaknuti političar opozicijskih demokršćana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.