Regija o hrvatskom uspjehu: "Evropska komisija je Hrvaški prižgala zeleno luč"

SVI regionalni mediji su posvetili dosta pozornosti današnjoj preporuci Europske komisije za zatvaranje preostala četiri poglavlja u pregovorima sa Hrvatskom. Ističu i kako je datum prijema Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. godine.

B92 prenosi izjavu predsjednika Europska komisije Jose Manuela Barrosoa da je danas povijesni dan za Hrvatsku i EU. Ističu i njegovu izjavu kako je današnja odluka za Hrvatsku "znak i ostatku Jugoistočne Europe" te da je dodao da to pokazuje da proširenje funkcionira. Uz izjave hrvatskih dužnosnika konstatiraju i kako kod nas vlada zadovoljstvo zbog današnje najave zatvaranja pregovora.

"Hrvatska na korak do EU"

RTS je u tekstu pod naslovom "Hrvatska na korak do EU" napisala kako je današnjim potezom Europske komisije "otvoren put" da Hrvatska 1. srpnja 2013. godine postane 28. članica EU. Ističu Josipovićevu izjavu da je ovo "povijesni dan za Hrvatsku", ali i da to ne smije biti kraj reformama. Prenijeli su izjave Josea Manuela Barrosoa i povjerenika za proširenje Štefana Fullea. Od hrvatskih reakcija prenijeli su samo predsjednika Ivu Josipovića.

Sarajevo-x piše kako je ovo "povijesni dan za susjede" te u naslovu zaključuju da je "Hrvatska članica EU 1. srpnja 2013. godine". Uz izjavu Josea Manuela Barrosoa ističu i one Štefana Fullea koji je rekao da vidi potencijal "da i ostale zemlje regije dobiju status kandidata za EU pa čak možda i počnu sa pregovorima.

"Europska komisija prižgala zeleno luč"

Slovensko Delo nije baš toliko sigurno u naš ulazak na označeni datum te u naslovu ima "Hrvatska u Europskoj uniji najvjerojatnije 1. srpnja 2013.". "Europska komisija je Hrvaški prižgala zeleno luč za vstop v Evropsko unijo", piše Delo u podnaslovu što bi na hrvatskom značilo da nam je EK dala zeleno svjetlo za ulazak. Prvi citat im je rečenica Barrosoa da je danas "povijesni dan za Hrvatsku i Europsku uniju". Pišu kako je premijerki Kosor Barroso osobno čestitao na uspjehu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.