Republikanac lagao u životopisu da ima milijune dolara i diplomu: "Žao mi je"

Foto: EPA

GEORGE Santos, novoizabrani republikanski kongresnik, ispričao se što je lagao u svom životopisu o obrazovanju i radnom iskustvu. Santos, koji je izabran u New Yorku, rekao je za New York Post da mu je žao što je uljepšao svoj CV.

Istaknuo je da zbog laži u životopisu nije kriminalac i da ga to neće spriječiti da služi svoj dvogodišnji mandat u američkom Kongresu. 

Optužbe da je Santos lažirao velik dio životopisa iznesene su prošli tjedan u New York Timesu, čiji su novinari provjerili biografiju republikanca. Santosov odvjetnik je prošlog tjedna, kada je izašao članak koji je pokrenuo pitanja o tome je li Santos izmislio obrazovanje i radno iskustvo, rekao da je novi kongresnik meta klevete. No nije se osvrnuo na detalje.

Lagao da je težak milijune dolara

U Santosovom financijskom izvještaju iz 2022. stoji da je težak milijune dolara te da većina njegovog bogatstva dolazi od kompanije Devolder Organization iz Floride, u kojoj je on jedini vlasnik. Santos je u jednom trenutku na svojoj internetskoj stranici napisao da je Devolder privatna obiteljska kompanija koja upravlja imovinom od 80 milijuna dolara. Ta informacija je brzo uklonjena.

U dokumentima dostavljenima državnom tajniku Floride stoji da je Santos firmu osnovao u svibnju 2021., mjesec dana prije nego što je objavio svoju kandidaturu. Nakon više od godinu dana Devolder je prihodovao tek 43.688 dolara.

Santos je izvještaj o financijama službeniku Predstavničkog doma podnio 6. rujna te rekao da mu je kompanija osigurala milijune dolara, što je laž.

"Žao mi je ako sam nekoga razočarao uljepšavanjem životopisa"

Santos se osvrnuo na dokaze protiv njega objavljene u New York Timesu pa rekao kako je njegovo bogatstvo naglo poraslo u zadnjih par godina.

Kazao je da je nakon različitih poslova otvorio vlastitu tvrtku. Također, rekao je da je tvrtka zarađivala puno jer je on imao veze.

"Počeo sam graditi bogatstvo, odlučio sam uložiti u svoju utrku za Kongres. Nema ništa loše u tome. Žao mi je ako sam nekoga razočarao uljepšavanjem životopisa. Nisam kriminalac jer sam si povećao šanse za ulazak u Kongres", rekao je Santos.

Lagao i o obrazovanju

Osim što je lagao o financijskom stanju i poslovanju tvrtke, Santos je lagao i o svom obrazovanju. U životopisu je naveo da je završio fakultet, a u SAD-u ne postoje podaci o tome da je diplomirao. Također, New York Times je otvorio i pitanje o Santosovim tvrdnjama o židovskom porijeklu.

U prvom videu u kampanji, u kojem je New York nazvao "paklenom rupom trećeg svijeta", Santos je izjavio da su njegovi baka i djed preživjeli Holokaust. 

Tijekom govora 19. studenog pred Republikanskom židovskom koalicijom Santos je rekao da je njegov djed pobjegao iz Ukrajine u Belgiju, a potom emigrirao u Brazil. Ta je tvrdnja dovedena u pitanje jer su genealozi rekli da su Santosovi baka i djed po majci vjerojatno rođeni Brazilci.

K tome, Santos je u Kongres izabran kao prvi otvoreni gej republikanac, a istraga je pokazala da je bio oženjen ženom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.