Respiratori koji su u BiH došli iz Kine ne valjaju, naručio ih je proizvođač malina

STOTINU respiratora iz Kine, koje je nedavno nabavio krizni stožer Federacije Bosne i Hercegovine za bolnice u tom entitetu, neupotrebljivo je i neće se koristiti u odjelima intenzivne skrbi radi tretmana teških pacijenata zaraženih koronavirusom, potvrdilo je Tužiteljstvo BiH.

Državno tužiteljstvo je pojasnilo kako su na temelju istrage o spornoj nabavi respiratora, otvorenoj 4. svibnja, provedena stručna vještačenja strojeva kupljenih u Kini, pri čemu je utvrđeno da oni "ne posjeduju niti minimum potrebnih bitnih karakteristika za odgovarajući tretman pacijenata", uključujući one oboljele od covida-19.

"Nije preporučena uporaba ovih respiratora u jedinicama intenzivne terapije", stoji u priopćenju u kojemu se dodaje da se intenzivna istraga nastavlja te da se ispituju sve okolnosti pod kojima su proračunskim sredstvima kupljeni respiratori.

Naručila ih firma za prodaju malina

Nabava respiratora postala je afera kada se ispostavilo da ih je federalni krizni stožer kupio uz posredovanje tvrtke "Srebrena malina", registrirane za uzgoj i preradu voća i povrća. Vlasnik tvrtke je Fikret Hodžić, osoba poznata jedino po tome što je voditelj reality showa na jednoj lokalnoj televiziji.

Njegova tvrtka, koja u trenutku sklapanja ugovora nije imala dozvolu potrebnu za trgovinu medicinskim uređajima, ovaj posao, vrijedan 5,3 milijuna eura, dobila je izravnom pogodbom, a nakon što se to doznalo otvorena su brojna pitanja o tome tko je kome pogodovao u tom mutnom poslu, koji je završio tako da su iz Kine dobili neupotrebljive respiratore koje je proizveo "Bejing Aerospace Changfeng".

Portal Klix objavio je dokument o rezultatima dosadašnjeg tijeka istrage, koji je dospio iz Suda BiH, na temelju kojeg je nakon zahtjeva Tužiteljstva BiH donesena odluka o blokiranju računa "Srebrene maline".

Prema tom dokumentu, vlasnik tvrtke Hodžić i ravnatelj Uprave civilne zaštite Federacije BiH Fahrudin Solak sumnjiče se za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, pranje novca te zloporabu službenog položaja i ovlasti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.