Riječka udruga organizira besplatno testiranje na HIV i viruse hepatitisa

Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL

UDRUGA Hepatos iz Rijeke uključuje se u europsku akciju testiranja na HIV i na viruse hepatitisa te će u suradnji s partnerima organizirati besplatna testiranja od 20. do 27. studenoga.

Uz udrugu Hepatos, u akciji će sudjelovati Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Klinički bolnički centar Rijeka, Psihijatrijska bolnica Rab i udruga CroMSIC. Zainteresirani će se moći testirati u prostorijama Hepatosa u Ulici Blaža Polića 2 i u Odjelu za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Kalvariji, ulici u Rijeci, a terenska testiranja organizirat će se u Malom Lošinju i Psihijatrijskoj bolnici Rabu.

Na svim mjestima moći će se pregledati jetra prenosivim FibroScan uređajem, rečeno je.

Predsjednica Hepatosa Aleksandra Marković istaknula je da u akciji sudjeluje 50-ak država i više od 700 udruga iz Europe, a svrha je, rekla je, otkriti što više osoba zaraženih hepatitisom B i C ili HIV-om. Tako se smanjuje opasnost od težih oblika bolesti i mogućnost njihova prijenosa, a testiranje je važno zato što mnogi ne znaju da su zaraženi jer nemaju nikakvih simptoma, istaknula je Marković.

"Važno je ne zaustavljati programe dijagnostike"

Predstojnik Klinike za internu medicinu riječkoga KBC. -a Davor Štimac rekao je da je u okolnostima pandemije covida-19 važno ne zaustavljati programe dijagnostike hepatitisa B i C, kao što se dogodilo u mnogim zemljama.

Mi nastavljamo program istim ritmom kao i do sada, svjesni da bi se, ako se samo jedne godine zaustavi dijagnostika, znatno povećao broj osoba s težim oboljenjima kao posljedica hepatitisa, rekao je Štimac. Akcije testiranja su primarno orijentirane prema najrizičnijim skupinama, ponajprije ovisnicima o drogama koje se unose intravenozno, među kojima je, prema procjenama, i do 60 posto zaraženih hepatitisom.

 Epidemiologinja županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Tanja Staraj-Bajčić izvijestila je da je u Primorsko-goranskoj županiji registrirano 148 HIV pozitivnih osoba, od kojih je 47 razvilo simptome AIDS-a. Do sada je na području te županije umrlo 38 osoba oboljelih od AIDS-a, rekla je.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.