Riječki gimnazijalci skupili novce za prestižno natjecanje. Idu u New York

Foto: Crobotics

Mladi tim robotičara iz riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića skupio je novce potrebne za odlazak na prestižno natjecanje u Americi.

Dvoje mentora - profesorica fizike Patricija Nikolaus i profesor informatike Goran Boneta i još desetero srednjoškolaca u travnju će put New Yorka na First Robotics Competition gdje će predstavljati Hrvatsku.

Deseteročlanu ekipu koja će u New York čine: Mia Vukanović, Anja Peloza, Nika Ćosić, Erik Mikšič, Vanja Srdić, Borna Manestar, Mitja Kirinčić, Robert Palajs, Roko Gulić i Matko Simić.

Pomogli Ministarstvo i Županija

Iz Crobotics tima su nam rekli da je jučer stigla potvrda Ministarstva znanosti i obrazovanja da su im sredstva za put i smještaj osigurana. Riječ je potpori u visini oko 15 tisuća eura, Primorsko-goranska županija im je već platila koatizaciju (oko sedam tisuća eura), a ostatak su skupili kroz donacije. Konačan iznos koji im je bio potreban za odlazak u Ameriku je oko 35 tisuća eura.

Riječki srednjoškolci rekli su za Index da i dalje primaju donacije, a višak planiraju spremiti za odlazak na isto natjecanje iduće godine. 

Naime, ovogodišnje natjecanje održava se u New Yorku što zahtijeva značajnu količinu financijskih sredstava koju trebaju prikupiti isključivo kroz donacije. U svom dosadašnjem radu postigli su niz zapaženih rezultata, a najistaknutije je prošlogodišnje peto mjesto na natjecanju održanom u Istanbulu.

Ako im želite pomoći i donirati, možete ih kontaktirati putem njihovog službenog mejla info@crobotics.info ili putem društvenih mreža. Instagram: @crobotics_ i Facebook: Crobotics Team

Tim 2017. osnovao gimnazijalac, danas broji tridesetak članova

Crobotics tim je 2017. godine osnovao Borna Massari, učenik riječke gimnazije, te je uz pomoć šest drugih učenika, profesora Patricije Nikolaus i Gorana Bonete sastavio tim koji je iduće godine otputovao na natjecanje u New York i osvojio dvije nagrade.

Prvi put na natjecanju su nastupili 2018. godine kada su odvojili dvije nagrade za trud i organizaciju međunarodnog tima. Dvije godine kasnije bili su na natjecanju u Istanbulu, godinu kasnije održano je online zbog pandemije koronavirusa, a sljedeće nisu uspjeli skupiti dovoljno novca za odlazak. No prošle godine vratili su se jaki i u Istanbulu postigli dosad najbolji rezultat, ranije spomenuto peto mjesto.

Prestižno natjecanje koje sponzoriraju divovi poput NASA-e, Googlea, Boeinga...

FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) neprofitna je organizacija posvećena nadahnuću učenika i popularizaciji znanosti, tehnologije i inženjerstva u svijetu. 

Sponzoriraju je neke od vodećih svjetskih tehnoloških kompanija poput General Motorsa, Motorole, Googlea, Chryslera, NASA-e, Boeinga... Natjecanje na koje su se prijavili riječki gimnazijalci na težinskoj je razini fakulteta. 

Roboti se natječu u izazovima koji su slični sportovima, a svake godine igra je različita. Timovi se natječu na regionalnim događajima, a zatim najbolji idu na svjetsko prvenstvo koje se svake godine održava u travnju.

Tim funkcionira kao mala firma, imaju odjele

Svaki tim funkcionira kao mala kompanija, ne samo da moraju sastaviti složen proizvod, u ovom slučaju robot,  već i razvijaju poslovni plan, upravljaju financijama i pripremaju godišnje izvješće. Imaju čak i PR tim koji je zadužen za prezentaciju cijelog projekta u medijima.

Riječka ekipa danas broji tridesetak članova i podijeljena je na četiri odjela: mehaničari, elektroničari, programeri i PR tim. Nema striktne podjele, već svi rade zajedno i dijele znanja i vještine.

"Nema ovakvog natjecanja u EU"

Prije nekoliko dana razgovarali smo s profesorom informatike Goranom Bonetom koji je dio tima Crobotics. Rekao nam je da su troškovi za odlazak na ovo natjecanje zapravo veliki jer takvog natjecanja nema u Europskoj uniji pa onda putovanje po svijetu košta.

"To je problem jer onda odlazak u države poput Turske, Izraela i u New York gdje smo već bili puno košta. Mi robot koji su učenici napravili moramo uvesti i izvesti iz svake te države, platiti carinu, špeditera, platiti njegov prijevoz... Priča se o tome da će se u narednim godinama natjecanje održati i u EU", rekao nam je Boneta.

"Robot skuplja prstenove po zraku ili s poda i onda ih odlaže na u kutiju ili lansira u koš"

Pitali smo ga i što je tema ovogodišnjeg natjecanja i što njihov robot može.

"Robot je ubiti sofisticirani viličar koji se preko WIFI-ja upravlja joystickom. Ove godine tema je Crescendo, pa se iz imena može naslutiti da je zadatak povezan s glazbom. Tako naš robot skuplja prstenove koji su zapravo u nekom obliku note i to radi s poda ili iz zraka i onda ih lansira u koš ili odlaže u kutiju. Ako pogodi, stvara se melodija i za to se dobivaju bodovi. U početku natjecanja, robot je samostalan, nekih 15-ak sekundi, za što se također dobivaju bodovi. Samo natjecanje je vrlo dinamično i zadatak je skupiti što više bodova kroz razne robotske radnje", kazao je Boneta.

"Učenici sami promoviraju svoj projekt"

"Učenici kontaktiranjem firmi i prezentacijom u medijima zapravo traže donacije i sponzorstva kako bi se taj financijski teret olakšao, ali i već sad skupila sredstva za iduću godinu.

Primjerice, jedna tiskara nam je pomogla u vidu promidžbenog materijala, donirali su nam bedževe, kemijske i naljepnice čime su nam pomogli u promociji, ne samo tima, već škole, grada, županije, a u konačnici i države", zaključuje Boneta.