Roditelji se pobunili oko knjige za lektiru. Polak: Neka se bave svojim zanimanjima

Roditelji učenika četvrtih razreda osnovnih škola u jednoj su Facebook grupi poveli raspravu oko školske lektire, nakon što se jedna majka pobunila na roman Hrvoja Kovačevića, Tajna ribljeg oka. Ta je majka, uz pitanje je li ovakav sadržaj prikladan nakon nasilnih događaja u školama diljem svijeta, izvukla sljedeće citate iz romana koji su joj sporni:

"Izvukao je malu, automatsku pušku marke Uzi ispod kaputa, ubacio metak u cijev, ugurao cijev jadnom, starom prosjaku u usta i pitao ga: ‘Hoćeš li pojedinačno ili rafalno?‘

Zapeo mu je metak u cijevi pa je samo opalio prosjaka šakom u bradu tako da je ovaj odletio deset metara niz ulicu. Te male, automatske puške znaju biti nepouzdane."

U raspravi koja se razvila mišljenja roditelja su bila podijeljena, neki su se stali zgražati nad romanom, dok su se neki zgražali nad pitanjem majke.

"Gdje su dobre stare knjige"

"Toliko lijepih i kvalitetnih pisaca imamo u državi, a mi djeci serviramo ovakvo nešto. Tko uopće sastavlja taj popis za lektire? Tko stoji iza tog izbora? Malo je reći da sam u šoku. Moje dijete ima 22 godine i nikad ništa slično nije bilo u lektiri", rekla je jedna komentatorica.

"Mene samo zanima jesu li gospoda iz ministarstva pročitali tu knjigu pošto je ta ista knjiga odobrena od strane njih kao štivo za lektiru", napisala je druga.

"Dobro, di su dobre stare knjige... Još samo neka za curice napišu jednu kako postati sponzoruša i uhvatiti bogatog muža", smatra treća, koja možda nije upoznata da se radi o romanu iz 1999. godine.

"Slikajte naslovnicu... Ako je to ta na koju mislim, ja sam prije 2-3 godine zvala razrednika od sina da odbijam da to čita. Razrednik rekao da bi on svojoj djeci dao da to čitaju jer je odobrilo ministarstvo. Ja opet odbila, dao mi mail od profesorice iz hrvatskog, žena super. Da bravo na reagiranju i nek pročita koju god ima doma. Pročita ZBOGOM SMOGOVCI", napisala je još jedna u nizu komentatorica.

"Tako se izbacilo mnogo kvalitetnih knjiga"

"Problem Vam je lektira, a nisu Vam problem igrice na PS. Djeca najviše tamo agresiju razvijaju. Ok, i ovo je ružno što u lektiri piše, ali puno gore se stvari odvijaju u igricama", glasi jedan od komentara koji su stali u obranu knjige.

"Znači, nije problem što je svaki 2.-3. film "pucačina" i ubojstva (da ne spominjem ratne na kojima smo i mi odrasli i svi se igrali na "pa-pa"), već je problem kad je to u lektiri. Da ne spominjem zgražanje majki na kultnu Lolitu i vrhunskog Kiklopa. Izbacilo se mnogo kvalitetnih knjiga jer su bile "neprikladne" za današnje mentalne sklopove čednih i krotkih majki!" još je jedan od komentara.

"Tako možemo unedogled. Odgoj proizlazi iz kuće. Ako se mama dere na tatu da je glup, vjerojatno će se dijete poistovjetiti s crtanim filmovima. Hvatamo se lektira, a najviše nasilja fizičkog i verbalnog se događa u obiteljima. Krenimo od sebe, kakav smo primjer djeci, takvi će ljudi i bit", jedan je u nizu komentara.

Polak: Roditelji neka se bave svojim zanimanjima

Za mišljenje smo pitali književnicu Sanju Polak, čija se djela također nalaze u školskim lektirama. Ona se nikako ne slaže sa stavom roditelja koji bi neke knjige izbacivali iz lektira i poručuje im da sami ne razumiju njihovu poantu.

"Ja pozdravljam sve roditelje i njihovu budnost oko literature i sugeriram im da se bave svojim zanimanjima, a da proučavanje i interpretaciju književnih tekstova ostave stručnjacima, ljudima koji se zovu učitelji. Svaki učitelj koji da na čitanje književno djelo je sposoban da ga s djecom interpretira. Taj odlomak neće ostati u zraku i neće biti prikazan kao nešto negativno, nego će biti poticaj za raspravu", kaže Polak.

"Automatsko oružje postoji u svijetu i djeca ga svakodnevno gledaju u videoigricama i na filmovima. Književnost je prikaz stvarnog svijeta začinjenog još i fikcijom. Raditi probleme iz četiri retka i jedne scene u jednom romanu… Ja mislim da ako je to roditeljima problem, onda oni nemaju problema. Djeca im ne govore kako spada, pažnja im je neusmjerena, svi su na videoigricama. Neka se bave djecom, neka razgovaraju s njima i neko upravo taj odlomak bude poticaj za razgovor u obitelji", dodaje.

"Ovo je vađenje iz konteksta"

"Osim toga, Tajna ribljeg oka je napisana prije 20 godina. Roditelji samo žele biti viđeni. Raditi aferu iz četiri retka i stavljati u aferu Hrvoja Kovačevića i njegovo djelo jer se roditelji bune… Ovo je vađenje jednog dijaloga iz konteksta, tako je bilo i sa Silvijom Šesto. Ne možete vaditi jedan dijalog iz konteksta. I što ćemo sada, sterilizirati književnost za djecu? Za formiranje neke priče mora biti pozitivni negativni junak. Tako se radi šteta jer lektira postaje još više neomiljena.

Pa i djeci je jasno da tu nešto ne štima u tom tekstu i potiče ga na razmišljanje što ne valja. Pa što ćemo onda i Hlapića izbaciti iz lektire, i majstora Mrkonju?" poručuje Polak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.