Rosso: Bebić će nastaviti pregovaračko mrcvarenje Sunčanog Hvara

JUČER poslijepodne se održao sastanak predstavnika svih stranaka i nezavisnih lista zastupljenih u Gradskom vijeću Grada Hvara. Predviđeno utvrđivanje datuma održavanja sjednice koja je trebala imati na dnevnom redu samo Odluku o prihvaćanju ili odbijanju novog modela za razrješenja slučaja Sunčani Hvar, koju je prije nekoliko dana prezentirao potpredsjednik Vlade Damir Polančec, dobilo je nepredviđenu dopunu.

Naime, kako navodi hvarski vijećnik HSLS-a Joško Rosso, gradonačelnik Pjerino Bebić je inzistirao na tome da se prvenstveno razmotri prikupljena peticija građana kojom se zahtijeva referendumsko izjašnjavanje samih građana o prihvaćanju ili odbijanju ponude vezane za kompleks Sirena.

"Bebićevo inzistiranje je potaknulo niz opravdanih pitanja na koje nije mogao ili nije htio dati odgovore. Kako na ovaj sastanak nije donio nikakve materijale vezane za peticiju, a nije odgovorio ni kako izgleda prezentirani tekst, referendumsko pitanje ili broj potpisanih, na vrlo logično pitanje o tome kako uopće ima saznanje o tome, dobili smo jednostavan odgovor: `Čuo sam za nju`. Kada smo konstatirali i objasnili gradonačelniku da je referendum ozbiljna stvar regulirana zakonom te da je svoj prijedlog o uvrštenju ipak trebao potkrijepiti barem nekim pisanim dokumentom, povukao se riječima: `Slažem se s rečenim i mislim da krećemo u dobrom smjeru`", navodi Rosso.

Nakon duže rasprave, na jučerašnjem sastanku je dogovoreno da se poštuju preuzete obveze na sastanku sa potpredsjednikom Polančecom oko izjašnjavanja o ponudi vezanoj za Sunčani Hvar te da se sjednica sa tom jedinom točkom dnevnog reda održi u utorak, 3. ožujka, a u slučaju da u gradske službe stignu materijali peticije sa zahtjevom za referendum, sjednica na kojoj se odlučuje o proceduri i raspisivanju referenduma održat će se u četvrtak, 5. ožujka.

"Bebiću, zbog čega i u čije je ime je nestalo onih 350 milijuna kuna u dionicama od prije 2,5 godine?"

"Moram izraziti duboko žaljenje i ogorčenje što smo aktivnostima gradonačelnika i njegovog pregovaračkog tima dovedeni u ovakvu situaciju. Vođenjem pregovora po vlastitom nahođenju i bez ikakvog temelja u odlukama Gradskog vijeća na kojemu je izbjegavao ozbiljnu raspravu zahvaljujući svojoj vladajućoj većini, doveo je gospodarstvo grada i njegove građane u krajnje nezavidan položaj. Pregovaračko razvlačenje prihvaćanja Vladine izvorne ponude od oko 1.500.000 dionica koje su prije 2,5 godine bile kontrolni paket od 25+1 posto, dodavanjem nemogućih zahtjeva izazvalo je posljedice koje ćemo osjećati duže vrijeme", smatra Joško Rosso.

"Neriješeni sudski sporovi oko gradskog zemljišta u sprezi sa Bebićevom pregovaračkom kombinatorikom prekinuli su započeti gospodarski zamah Sunčanog Hvara te su glavni uzrok  zaustavljanja predviđenog investicijskog ciklusa i kasnije stagnacije. Gubitak mogućnosti prihvaćanja izvorne ponude dionica koje su tada vrijedile oko 350 milijuna kuna u usporedbi sa sadašnjom ponudom kompleksa Sirena koji vrijedi oko 70 milijuna kuna samo je dio autorskog uratka Bebićeve svite", tvrdi Rosso.

"Njegov medijski rat protiv Sunčanog Hvara i njegovog većinskog vlasnika Orco Grupe nije izazvao samo pad vrijednosti same firme već je izazvao i sada lako mjerljive štete za Grad Hvar kao turističku destinaciju. Eventualno odbijanje Vladine sadašnje ponude, bilo odlukom Gradskog vijeća ili referendumom, rezultiralo bi daljnjim negativnim posljedicama za turizam i same zaposlenike tvrtke, jer bi bio odbijen jedini postojeći model koji nudi solidne izglede za oporavak tvrtke i kakvu-takvu, već zakašnjelu pripremu sezone a svak bi dobio ponešto", navodi.

"Grad dobiva kompleks Sirena, Sunčani Hvar sredstva za oporavak i investicije putem prodaje dionica strateškom partneru, a zaposlenici sigurniju budućnost po pitanju isplate plaća. Što ako odbijemo i isforsiramo daljnje pregovore? Iz dosadašnjeg iskustva mogu samo zaključiti da će Bebić i njegova većina nastaviti pregovaračko mrcvarenje te tvrtku i Grad dovesti do ruba propasti. Vjerojatno bi tek odahnuli nakon završetka sudskih sporova do kada bi Sunčani Hvar mogao biti jednom nogom u provaliji, a zaposlenici duže vremena bez osobnih dohodaka što bi lančano izazvalo i kolaps ostalih djelatnosti u gradu. Što Grad Hvar u tom slučaju dobiva? Vrijednost sudskih sporova oko gradskog zemljišta je 10 milijuna kuna i to je sve na što možemo sigurno računati. A ako do toga dođe, onda bi referendumsko pitanje trebalo glasiti: `Bebiću, zbog čega i u čije je ime je nestalo onih 350 milijuna kuna u dionicama od prije 2,5 godine?`", dodaje Rosso.

I.M.
Foto: Arhiva

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.