Rumunjska će na svom teritoriju smjestiti američke presretače raketa

RUMUNJSKI predsjednik Trajan Basescu i službeno je danas potvrdio da će njegova zemlja na svojem tlu smjestiti američke presretače raketa, koje su dio obrambenog štita SAD-a, prenosi britanski BBC.

Prema Basescuovim riječima, projekt smještanja američkog proturaketnog štita odobrilo je Vrhovno vijeće obrane, no još ga treba odobriti i rumunjski parlament.

Basescu je, objavljujući odluku, naglasio kako će proturaketni štit nadzirati čitav teritorij Rumunjske, no upozorio je kako štit nije direktno uperen protiv Rusije.

Njegove se riječi, objašnjavaju mediji, mogu protumačiti činjenicom da je američki predsjednik Barack Obama prošle godine odbacio prvotnu verziju proturaketnog štita, koja je bila smještena na teritoriju Češke i Poljske i koja je prošlih godina izazivala oštre reakcije vojnih struktura Rusije.

Rusija zaprijetila svojim nuklearnim bojnim glavama

Ruski predsjednik Dimitrij Medvedev i premijer Vladimir Putin u nekoliko su navrata naglašavali kako će smještanje raketnog štita u Poljsku i Češku, koji je tamo postavljen u vrijeme administracije Georgea Busha, dodatno poljuljati stratešku ravnotežu u Europi te su zaprijetili da će kao odgovor na američku prijetnju svoje nuklearne bojne glave usmjeriti prema tim zemljama.

SAD je u međuvremenu razvio novu generaciju raketnih presretača kraćeg dometa, a Washington je tvrdio kako je cijeli sustav proturaketnog štita konstruiran kako bi zaštitio američke saveznike od napada neprijateljskih zemalja poput Irana, te da njegova namjena nije okrenuta prema Rusiji.

Obama povukao stari raketni štit


Obama je potom u rujnu prošle godine odlučio stari raketni štit povući i nadomjestiti ga raketnim presretačima srednjeg i kraćeg dometa, što je Moskva pozdravila s odobravanjem, a ta je odluka američkog predsjednika utjecala i na "otopljavanje" odnosa između dviju svjetskih sila.

Odmah nakon toga, već u listopadu prošle godine, američki dopredsjednik Joe Bidden posjetio je Poljsku, Rumunjsku i Češku, zatraživši podršku za smještanje novog sustava na teritorije tih zemalja.

Poljska je u međuvremenu već prihvatila američki proturaketni štit, Rumunjska je to upravo odobrila, a odgovor Češke još se čeka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.