Rumunjska desničarka: Europskom parlamentu treba svećenik da ga očisti od đavla

Foto: EPA

Krajnje desna europarlamentarka predložila je da se u Europski parlament pozove svećenik kako bi ga očistio od đavla.

Diana Șoșoacă, liderica rumunjske krajnje desničarske stranke SOS Romania, nedavno je izabrana za svoj prvi mandat kao zastupnica u Europskom parlamentu. Bivša članica gornjeg doma parlamenta u svojoj zemlji postala je poznata u Rumunjskoj zbog svojih antiimigracijskih i antivakserskih stavova, kao i zbog svojeg ponašanja u bukureštanskom zakonodavnom tijelu.

"To je moje pravo na religiju"

"Baš kao i u rumunjskom parlamentu, ovdje se sastaju đavoli", rekla je Șoșoacă novinarima ovog tjedna.

"Dovest ću svećenika da očisti urede i gdje god mogu. To je moje pravo na religiju, na izražavanje moje vjere", rekla je.

Șoșoacă je na svoj prvi dan u parlamentu nosila tradicionalnu rumunjsku narodnu nošnju. Dodala je i da je donijela smirujuću mirisnu smolu i ikonu svete Paraskeve, balkanske svetice iz 10. stoljeća. 

"Šefica Parlamenta je problijedjela kad me vidjela"

"Duh svih u parlamentu odmah se promijeni", kazala je novinarima. Prepričala je i svoj razgovor sa šeficom Europskog parlamenta Robertom Metsolom rekavši da je Maltežanka problijedjela kad ju je vidjela.

"Otišla sam do gospođe Metsole. Kad me vidjela, problijedjela je", rekla je Șoșoacă. "Tražila sam od nje sastanak, ona je bivala sve bljeđa. Rekla je: 'Molim vas, napišite mi vrijeme koje želite i otvorena sam za razgovor s vama.'"

Optužila EU da uništava Rumunjsku

Ranije ovog tjedna, u Facebook videu uživo snimljenom tijekom glasanja za izbor predsjednika parlamenta, Șoșoacă je snimila sebe kako precrtava imena Metsole i protivnice Irene Montero te piše riječi "NIKADA ZA UKRAJINU, NIKADA ZA LGBT, NIKADA ZA DIKTATURU EU" na svojem glasačkom listiću. Unatoč takvim naporima, Metsola je izabrana za drugi mandat s uvjerljivom većinom.

U svojem prvom govoru u parlamentu danas Șoșoacă, koja je bila kritizirana zbog svojih veza s Moskvom, optužila je EU da uništava Rumunjsku pružanjem pomoći Ukrajini i pozvala na zaustavljanje opskrbe oružjem za Kijev.

"Uništili ste Rumunjsku, sve su ceste uništene, Rumunji su osiromašeni od stalne pomoći Ukrajincima", rekla je dodajući da je razgovarala o okončanju rata s Moskvom jer je Rusija "jedina strana koja je željela razgovarati o miru".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.