Mladić iz Rusije se želio pridružiti ukrajinskoj vojsci, osuđen na 5 godina zatvora

Ilustracija: EPA

22-GODIŠNJI Kirill Belousov, stanovnik Saratovske oblasti u Rusiji, proglašen je krivim jer je pokušao otputovati u Ukrajinu kako bi se pridružio ukrajinskim trupama i uključio u borbu protiv Rusije. Regionalni sud u Brjansku je mladića osudio na 5 godina zatvora te je odmah poslan u zatvor visoke sigurnosti, piše neovisni ruski list Novaja Gazeta.

Mladić je radio kao blagajnik u lancu trgovina hranom, a sud tvrdi da se odlučio pridružiti legiji Sloboda Rusiji, koja okuplja etničke Ruse koji se bore na ukrajinskoj strani. "Kako bi postigao svoj cilj, Belousov je počeo komunicirati s regruterom iz Ukrajine i aktivno se obučavati za borbu", istaknuo je sud. 

Optuženik je priznao krivnju

Belousov je "slijedio upute regrutera" i stigao u Brjansk vlakom, da bi potom autobusom otputovao u selo na ukrajinskoj granici, gdje su ga Rusi pritvorili. “Iskreno žalim zbog toga i molim vas da me ne kaznite oštro”, citirao je sud optuženikove riječi, dodavši da je priznao krivnju.

Prema Mediazoneu, ovo je peta presuda regionalnog suda u Brjansku prema ovom članku ruskog Kaznenog zakona. Isti sud je 13. siječnja osudio ruskog državljanina Ilju Kuceva na 7 godina strogo čuvanog zatvora zbog pokušaja pridruživanja ukrajinskim snagama. Anatolij Sintulski je 14. prosinca dobio pet godina zatvora za isto kazneno djelo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.