Rusi mogu koristiti Facebook i Instagram ako se ne bave ekstremističkim aktivnostima

Foto: Instagram

GRAĐANI Rusije mogu koristiti Facebook i Instagram ako ne provode ekstremističke aktivnosti, nova je odluka suda u Moskvi, koji je zabranio djelovanje Mete u Rusiji.

"Ovim mjerama sudske zaštite nije ograničeno korištenje Metinih softverskih proizvoda od strane fizičkih i pravnih osoba koje ne sudjeluju u aktivnostima zabranjenim zakonom", stoji u odluci suda.

Sud je 21. ožujka proglasio aktivnosti Instagrama i Facebooka, u vlasništvu Mete ekstremističkim i zabranio njihovo djelovanje u Rusiji. Ranije je ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) inzistirala na zabrani Instagrama i Facebooka.

Zabrana se ne odnosi na Metin WhatsApp messenger, objasnio je ranije tužitelj. Sudskom presudom, Meti je zabranjeno otvarati urede i obavljati komercijalne aktivnosti u Rusiji.

Prije tjedan dana zabranjeni

Podsjetimo, sud u Moskvi donio je prije oko tjedan dana presudu prema kojoj su aktivnosti Instagrama i Facebooka "ekstremističke" te je zabranio njihovo djelovanje u Rusiji, piše BBC. "Odobravamo zahtjev tužiteljstva za zabranu aktivnosti tvrtke Meta (matična tvrtka Facebooka i Instagrama, op. a.)", rekla je sutkinja Olga Solopova, a prenosi ruska državna informativna agencija Tass.

Rusko glavno tužiteljstvo priopćilo je da su na društvenim mrežama objavljeni ekstremistički materijali u kojima se navode navodni pozivi na nasilje nad ruskim državljanima, uključujući vojno osoblje koje se nalazi u Ukrajini. Ranije ovoga mjeseca tužitelji su pozvali na kaznenu istragu protiv Mete, pozivajući se na rusku propagandu i zakone o ekstremizmu.

Pristup Facebooku i Instagramu već je bio ograničen u zemlji zbog onoga što je Moskva opisala kao "lažne vijesti" o svojoj invaziji na Ukrajinu. Iz Mete su poručili da će korisnicima u nekim zemljama dopustiti pozivanje na nasilje protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruskih vojnika, privremeno dopuštajući objave poput "smrt ruskim osvajačima" koje obično krše njena pravila.

Ruske tajne službe optužuju Facebook i Instagram da rade "protiv Rusije i njezinih oružanih snaga"

Sutkinja je objasnila da se sudska presuda ne odnosi na servis za razmjenu poruka WhatsApp, koji je također u vlasništvu Mete. Ruske tajne službe FSB zatražile su ranije "trenutnu" zabranu Facebooka i Instagrama jer ih optužuju da svojim aktivnostima rade "protiv Rusije i njezinih oružanih snaga".

Od početka invazije 24. veljače ruske vlasti znatno su ojačale kontrole nad informacijama koje kolaju internetom, posljednjim prostorom slobode govora u Rusiji.