Rusi osudili američkog novinara na 16 godina zatvora. Kažu da je špijunirao za CIA-u

Foto: EPA

Rusi su osudili američkog novinara Evana Gershkovicha na 16 godina zatvora zbog optužbi za špijunažu na suđenju koje je bilo obavijeno velom tajne. 

To je, inače, prva presuda američkom novinaru za špijunažu u Rusiji od završetka Hladnog rata prije više od 30 godina.

Podsjetimo, Gershkovich je prvi put uhićen u ožujku prošle godine u gradu Jekaterinburgu.

Rusi su ga optužili da je na Uralu za CIA-u prikupljao tajne informacije o glavnom proizvođaču tenkova u zemlji. On je optužbe odbacio, a isto su učinili i Bijela kuća te Wall Street Journal.

Suđenje je započelo prošlog mjeseca, a posljednja dva ročišta trebala su se održati u kolovozu, međutim, danas je Gershkovich osuđen.

State Department: Optužba nema kredibiliteta

Američki State Department priopćio je da optužba protiv njega ima "nula kredibiliteta", a Wall Street Journal objavio je da je uhićen jer je "jednostavno radio svoj posao". Washington je optužio Moskvu da neutemeljeno uhićuje američke državljane te ih koristi kao žetone za pregovaranje kako bi osigurala oslobađanje Rusa osuđenih u inozemstvu.

Na Gershkovicha se gleda kao na pregovarački adut kojim Moskva vrši pritisak na Sjedinjene Američke Države. Njegovo uhićenje također se smatra upozorenjem drugim novinarima koji su nastavili raditi u Rusiji nakon invazije na Ukrajinu. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.