Rusi su pokušali ubiti moćnog proizvođača oružja. SAD i Njemačka spriječili zavjeru

Foto: EPA

Američka obavještajna služba otkrila je početkom ove godine da je ruska vlada planirala usmrtiti izvršnog direktora moćnog njemačkog proizvođača oružja koji je Ukrajini isporučivao topničke granate i vojna vozila za Ukrajinu, tvrde američki i zapadni dužnosnici upoznatih s ovim slučajem.

Zavjera je bila jedna u nizu sličnih ruskih planova za ubojstvo lidera obrambene industrije diljem Europe koji su podržavali ratne napore Ukrajine. Plan za ubojstvo Armina Pappergera, koji upravlja njemačkom proizvodnom akcijom za potporu Kijevu, bio je najbliži realizaciji.

Kada su Amerikanci saznali za plan, obavijestili su Njemačku, čije su sigurnosne službe uspjele zaštititi Pappergera i osujetiti zavjeru.

Diverzantska kampanja

Više od šest mjeseci Rusija provodi diverzantsku kampanju diljem Europe, uglavnom preko posrednika. Moskva je angažirala lokalne amatere za sve akcije, od podmetanja požara na skladištima povezanim s oružjem za Ukrajinu do sitnog vandalizma - a sve je osmišljeno kako bi se spriječila isporuka oružja u Ukrajinu i otupila javna potpora Kijevu na Zapadu.

Ali obavještajni podaci koji upućuju na to da je Rusija bila voljna ubiti privatne osobe ukazali su zapadnim dužnosnicima koliko je daleko Moskva spremna ići u ratu u sjeni koji vodi diljem Zapada.

Papperger je bio logična meta: njegova tvrtka Rheinmetall najveći je i najuspješniji njemački proizvođač topničkih granata od 155 mm koje su postale ključno oružje u ratu. U sljedećim tjednima Rheinmetall otvara tvornicu oklopnih vozila unutar Ukrajine, što duboko zabrinjava Rusiju. Nakon niza dobitaka početkom ove godine, ratni napori Moskve ponovno su zastali zbog ojačane ukrajinske obrane i teških gubitaka u ljudstvu.

Niz zavjera, o kojima ranije nije bilo govora, pomaže objasniti sve oštrija upozorenja dužnosnika NATO-a o ozbiljnosti sabotažne kampanje - za koju neki visoki dužnosnici vjeruju da riskira prelazak praga oružanog sukoba u istočnoj Europi.

“Vidimo sabotaže, vidimo planiranje atentata, vidimo podmetanje požara. Vidimo stvari koje stoje ljudskih života”, rekao je novinarima u utorak visoki dužnosnik NATO-a: “Vjerujem da se radi o kampanji tajnih sabotažnih aktivnosti iz Rusije koje imaju strateške posljedice”.

Glavna točna rasprave NATO-a

Vijeće za nacionalnu sigurnost odbilo je komentirati postojanje ruske zavjere i američko upozorenje Njemačkoj. No, glasnogovornica vijeća Adrienne Watson naglasila je sljedeće: “Sve intenzivniju rusku subverzivnu kampanju shvaćamo krajnje ozbiljno i na to smo se intenzivno usredotočili tijekom prošlih nekoliko mjeseci. SAD raspravlja o ovome s NATO saveznicima i aktivno radimo zajedno na razotkrivanju i prekidu ovih aktivnosti. Također smo bili jasni da akcije Rusije neće odvratiti saveznike od nastavka podupiranja Ukrajine”.

Glasnogovornik Rheinmetalla Oliver Hoffman odbio je detaljnije komentirati ovaj slučaj: “Potrebne mjere uvijek se poduzimaju uz redovite konzultacije sa sigurnosnim vlastima”.

Ruska sabotažna kampanja bila je glavna točka rasprave među dužnosnicima NATO-a okupljenim u Washingtonu na summitu u povodu 75. Obljetnice saveza. NATO je nastojao poboljšati razmjenu obavještajnih podataka kako bi države-članice mogle povezati ključne točke između onoga što bi inače moglo izgledati kao različite kriminalne aktivnosti jedinstvene za njihovu zemlju.

Ali kampanja - a posebno spremnost Rusije da poduzme smrtonosne akcije protiv europskih građana na europskom tlu - pokrenula je teška pitanja o tome kako bi savez trebao odgovoriti. U teoriji prema članku 5. Ugovora o NATO-u, oružani napad na jednu državu-članicu NATO-a je napad na sve članice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.